Meni Zapri

Maja Flis je zmagovalka natečaja Oblikuj pločevinko illy 2020

Cveta Potočnik – Družbi illycaffè s.p.a. in Espresso d.o.o. sta letos razpisali že drugič natečaj za slovensko avtorsko pločevinko illy Art Collection med študenti ljubljanskih umetniških fakultet. Za zmagovalko natečaja je bila izbrana Maja Flis, študentka Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, smer Grafika in Modno in tekstilno oblikovanje, katere umetniško delo je natisnjeno na omejeni izdaji 250-gramske mlete kave illy. Novo umetniško pločevinko je na priložnostni prireditvi v Kristalni palači v Ljubljani predstavil Božan Jejčič , direktor podjetja Espresso.

Nova slovenska avtorska pločevinka illy Art Collection avtorice Maje Flis, foto: Jure Ahtik

Na natečaju je sodelovalo več kot 153 mladih ustvarjalcev – študentov in študentk oblikovanja in arhitekture z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Fakultete za arhitekturo (FA) in Naravoslovnotehniške fakultete (NTF, smer Grafika in Modno in tekstilno oblikovanje) Univerze v Ljubljani. Med 344 prijavljenimi rešitvami je strokovna žirija izbrala 10 finalistov in zmagovalko.

Študenti, finalisti natečaja z Matejo Šenkinc (druga z leve) in Božanom Jejčičem (četrti z leve), foto: Jure Ahtik

Štiričlansko strokovno žirijo so sestavljali izkušeni in priznani strokovnjaki s področja grafičnega in industrijskega oblikovanja. Mešana slovensko-italijanska žirija je ocenjevala izvirnost rešitev, njihovo aplikativnost in skladnost z vrednotami blagovne znamke illy.

  • Carlo Bach, umetniški vodja in kreativni direktor illycaffè
  • Suzi Bricelj, profesorica ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
  • Leon Belušič, profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani
  • dr. Klementina Možina, profesorica na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Doc. Leon Belušič (član žirije, FA), prof. dr. Klementina Možina (članica žirije, NTF), Božan Jejčič, Maja Flis in Mateja Šenkinc, foto: Jure Ahtik

Zmagovalkino ime bo uvrščeno na seznam umetnikov, s katerimi je illycaffè že sodeloval pri ustvarjanju posebne zbirke avtorskih pločevink illy Art Collection: James Rosenquist, Michael Lin, Michelangelo Pistoletto, Tobias Rehberger, Kiki Smith, Liu Wei, Sebastião Salgado, Robert Wilson, Gillo Dorfles, Olimpia Zagnoli in drugi.

Poleg te prestižne uvrstitve je zmagovalka prejela še denarno nagrado, ostali finalisti pa so bili nagrajeni z blagovnimi nagradami.

O zbirki illy Art Collection

Zbirka illy Art Collection združuje serije skodelic, ki jih illycaffè – vodilno podjetje v globalnem sektorju visokokakovostne kave – izdaja že od leta 1992 v sodelovanju s predstavniki mednarodne umetniške skupnosti.

Skozi svojo domišljijo so nekateri od najbolj znanih mednarodnih sodobnih umetnikov in številni mladi talenti prispevali k preoblikovanju bele skodelice, ki jo je za illycaffè leta 1991 oblikoval Matteo Thun, v »porcelansko platno«, predmet lepote, ki obogati izkušnjo pitja kave.

V 28 letih zbirke illy Art Collection so umetniki, kot npr. Marina Abramović, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Julian Schnabel, Anish Kapoor in Daniel Buren, preoblikovali skodelico v številno družino umetniških predmetov za vsakodnevno uporabo in s tem prispevali k preobrazbi izvirne skodelice illy v prepoznaven simbol kakovosti in umetnosti.

Slovenska avtorska pločevinka Maje Flis, foto: Cveta Potočnik

Namen projekta illy Art Collection, ki potuje po vsem svetu na obročih ogromnega lestenca, je združiti čutni užitek popolnega espressa z estetiko umetniškega dela.

Z illy Art Collection je tržaško podjetje sledilo tej filozofiji in ustvarilo predmet, ki je sposoben prikazati in na novo predstaviti kulturo kave. V preteklih letih je družba s podporo znanih mednarodnih umetnikov in mladih talentov prevzela aktivno vlogo pri spodbujanju sodobne in eksperimentalne umetnosti ter oblikovanja. Zbirko skodelic illy Art Collection sestavlja že več kot 100 avtorskih skodelic mednarodnih umetnikov.

Naslovna fotografija: Zmagovalka natečaja Maja Flis, foto: Jure Ahtik