Meni Zapri

Slovenski žičničarji terjajo od vlade odgovor zakaj ponovna ustavitev žičnic

Od 11. decembra lani, ko so začele obratovati žičnice v Kranjski Gori, do danes so morali žičničarji na osnovi vladnega odloka žičniške naprave že dvakrat ustaviti, to je v času božično-novoletnih praznikov od 24. decembra do konca preteklega leta in znova od danes naprej. Zapiranje, odpiranje in ponovno zapiranje smučišč, kljub temu, da so žičničarji izpolnili zahteve za preprečevanje okužb,  žičničarjem povzroča resne težave, v javnosti pa ti čez noč spreminjajoči se ukrepi vzbujajo nejevoljo.

Zaradi ponovne prepovedi delovanja žičnic je danes Upravni odbor Združenja slovenskih žičničarjev-GIZ med drugim sklenil, da bodo od pristojnih zahtevali jasna pojasnila, kako bo žičničarjem povrhnjega škoda zaradi ponovne prepovedi obratovanja. Od njih zahtevajo tudi, da jih v prihodnje pravočasno obvestijo o načrtovanih ukrepih ter da jim dajo jasna navodila in pogoje glede začetka poslovanja.

Podpredsednik združenja Boštjan Paradiž je v izjavi za medije povedal, da ukrepi vlade ogrožajo 5000 delovnih mest v panogi in da so vsa podjetja iz panoge v težkem likvidnostnem položaju, nekaterim pa že grozi nelikvidnost. Pomoč države mora zato priti takoj, je pozval.

Žičničarji so danes predstavili težak položaj, v katerem so, tudi gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku in infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu. Dogovorili so se, da bodo konstruktivne rešitve začeli iskati v prihodnjih dneh. V nasprotnem primeru žičničarji napovedujejo zaostrovanje ukrepov. Upati je, da ne bo prej konec zime.

Naslovna fotografija: Vogel, foto: Cveta Potočnik