Meni Zapri

Ledena trgatev ormoške kleti Puklavec Family Wines

V vinski kleti Puklavec Family Wines so se po štirih letih ponovno razveselili ledene trgatve. Včeraj zgodaj zjutraj so se odpravili v vinograd v Ilovcih in v slabi uri pri – 6° C potrgali 600 kg zmrznjenega grozdja sorte Chardonnay. Od letošnje ledene trgatve pričakujejo okoli 180 litrov vina, kakšno pa bo to vino, pa bo pokazal čas. V kleti pravijo, da bo zagotovo posebno, tako kot so bili posebni pogoji pridelave.

Ne glede na to, ali štejemo ledeno trgatev kot zadnjo trgatev v sezoni ali prvo letošnjo, je za vsakega vinarja posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo štiri leta? Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva.

 

Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo. Nižja kot je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi vseh zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledena trgatev vse bolj dragocena redkost.

Preplet tradicije in tehnologije

Puklavec Family Wines je ena vodilnih slovenskih vinskih kleti, je aktualni in večkratni dobitnik naslova Vinar leta (v letih 2020, 2018, 2016 in 2014). Vinska zgodba družine se je začela leta 1934, ko je Martin Puklavec zastavil vizijo: skupaj ustvarjati najboljša vina. Od leta 2009 za klet ponovno skrbi družina Puklavec, ki še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. Tradicijo prepletajo z najsodobnejšo tehnologijo, s katero postavljajo nove trende na področju vinarstva in vinogradništva. Vina iz kleti Puklavec Family Wines so elegantna in ustvarjena z brezkompromisno predanostjo do detajlov. So harmonična in ekspresivna kot sama pokrajina, ki daje dom njihovim vinogradom.

Puklavec Family Wines je prejemnik mednarodne medalje Decanter Platinum za Šipon iz linije Seven Numbers in hkrati prejemnik priznanja za enega najboljših vin na svetu po izboru revije The Drinks Business za Sivi pinot linije Seven Numbers.

Leta 2019 so z eno od večjih investicij slovenskih podjetij v tujini odprli prenovljeno butične klet Negotino v Severni Makedoniji in s tem v svojo bogato ponudbo dodali tudi vrhunska rdeča vina. S prevzemom makedonske kleti Puklavec Family Wines utrjuje svoje mesto med večjimi vinskimi kletmi v tem delu Evrope.

Foto: Agencija Damn