Meni Zapri

Občutite kulturo s Prešernovimi nagrajenci

Jutri, 8. februarja, se bomo s kulturnim praznikom spominjali največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Kranj, mesto, ki ga je zaznamoval Prešeren, bodo v podaljšanem koncu tedna odele kulturne vsebine. Prešernov smenj bo  predvsem virtualen, vrhunec pa bo dosegel s predstavitvijo letošnjih Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada. Kranjčani jih bodo lahko občudovali tudi v Galeriji na mestu.

Mestna občina Kranj (MOK) ob 8. februarju nadaljuje z novimi razstavami v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj; sponzor postavitve je TAM-TAM. Nova razstava, ki bo na ogled dober mesec, predstavlja letošnje prejemnike najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta Feri Lainšček in Marko Mušič, prejemniki nagrade Prešernovega sklada pa Matjaž Ivanišin, Brane Senegačnik, Tomi Janežič, Sandi Červek, Lana Trotovšek in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc iz ateljeja Jereb in Budja arhitekti. Mojstrsko jih je v objektiv ujel fotograf Tone Stojko. Razstava portretov bo na ogled tudi v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj.

Kranj

Bogat kulturni program ob 8. februarju, ki se je že začel, in v katerem sodelujejo Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče Kranj, Mestna Knjižnica Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša, Zveza kulturnih društev Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj, bo vrhunec dosegel v ponedeljek z virtualnim odprtjem kulturnega dogajanja.

Po uvodnem pozdravu župana MOK Matjaža Rakovca ob 11. uri bo sledila predstavitev monografije Prešernovi nagrajenci za fotografijo, v kateri so predstavljeni nagrajenci iz preteklih let, to so priznani fotografi Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Milan Pajk, Tone Stojko, Zmago Jeraj in Boris Gaberščik. Z izbranimi se bosta pogovarjala kustos Gorenjskega muzeja ddr. Damir Globočnik in vodja Galerije Prešernovih nagrajencev mag. Marko Arnež. Kulturnike bo nagovoril podžupan MOK Janez Černe.

Ob 17. uri bosta v okviru Shoda muz na kranjskem Parnasi 2021 nagrajence nagovorila kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič. Po spletnem odprtju fotografske razstave portretov letošnjih lavreatov pa bo sledil še pogovor z njimi, ki ga bo moderirala novinarka Patricija Maličev. Na kulturni praznik bosta minister za kulturo Vasko Simoniti in kranjski podžupan Janez Černe predvidoma ob 12.30 položila venec na grob dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju. Več o dogodkih ob kulturnem prazniku je dostopno na kanalih Zavoda za turizem in kulturo Kranj VisitKranj.

Naslovna fotografija: Tone Stojko