Meni Zapri

Spletno vodeni turistični ogledi postajajo realnost, problemi preživetja vodnikov pa ostajajo

Cveta Potočnik – Na današnji spletni novinarski konferenci , ki jo je pripravilo Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije, je Simon Zajc, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu povedal, da turistični boni tudi letos turističnih vodnikov ne bodo reševali, saj jih bo mogoče tako kot doslej porabiti le za prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih.

Po besedah Alenke Pahor Žvanut iz Slovenske turistične organizacije bo STO letos namenila 300.000 evrov licenciranim turističnim vodnikom za vodenja, enkrat več kot lani, ko je v okviru tega razpisa 67 licenciranih vodnikov izvedlo 1200 vodenj, udeležilo pa se jih je 7.000 turistov.

Virtualna vodenja terjajo izobraževanje in ustrezno tehnično podporo

V Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije pozivajo vlado, da nameni turističnih vodnikov več sredstev za izobraževanje in še zlasti za nakup potrebne opreme za izvajanje virtualnih turističnih vodenj. Ta so postala v času koronakrize realnost in bodo v prihodnje za mnoge vodnike nedvomno pomemben dodaten vir preživetja.

Tudi lokalni in regionalni zavodi za turizem za promocijo in predstavitev krajev uporabljajo vedno več digitalnih kanalov, videjev, filmov,  …, tudi v tem času izobražujejo turistične vodnike in jih vključujejo v promocijo. O tem so na novinarski konferenci spregovorili:

V razmerah v turizmu, ko ni mogoče predvideti, kdaj bodo turistični tokovi spet potekali v živo, obstaja potreba po virtualnih platformah, v katere bi vključili na enem mestu virtualna vodenja turističnih vodnikov na ravni posameznih območij ali kar celotne Slovenije.

Turistični vodnik Dragan Bekčić o digitalizaciji turističnega vodenja pravi: “Ko sem se odločil, da se podam v svet spletnih vodenj, sem naivno verjel, da je dovolj, da imaš veliko vodniških izkušenj. Izkazalo se je, da je vodenje pravzaprav le ena tretjina dela. Zelo velik delež gre na tehnične pripomočke, popolnoma drugačno komunikacijo z udeleženci, obenem pa smo tudi režiserji oziroma direktorji fotografije. Izvesti je potrebno izjemno veliko število vaj, saj želimo, da b   o delo vrhunsko opravljeno. » In kot tudi pove, je za  virtualno vodenje potrebnih veliko kvalitetnih pripomočkov: dober telefon, stabilizator slike, brezžične slušalke, prenosni polnilec, baterijski reflektor in še kaj. Za nabavo teh pripomočkov in izobraževanje o njihovi uporabi vodniki torej pričakujejo od vlada finančno pomoč.

Bodo med predsedovanjem Evropski uniji  tuje goste po Sloveniji res vodili študentje?

Turistični vodniki Ministrstvo za zunanje zadeve pozivajo, naj jih vključi  v predstavljanje države tujcem v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ne pa, da bodo za to delo angažirali študente.

Kdo predstavlja Slovenijo tujim turistom?

Izmed problemov, ki slej ko prej niso rešeni, ostaja nadzor nad nelojalno konkurenco tujih turističnih vodnikov, brez ustreznih kvalifikacij za vodenje v Sloveniji, čeprav je to z zakonom delo turističnih vodnikov že dve leti regulirano.

Brezplačna virtualna vodenja

Ob Svetovnem dnevu turističnih vodnikov ta konec tedna so člani Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije pripravili bogat program brezplačnih vodenih ogledov v slovenskem jeziku po številnih slovenskih krajih, njihov razpored je objavljen na:  FB ARGOS in Spletna stran ARGOS

O vsem tem je bilo govora na današnji spletni novinarski konferenci , ki jo je pripravilo Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Posnetek si je mogoče ogledati tudi na Youtubu na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=s0EvnoD49jA .

Naslovna fotografija: Mateja Kregar Gliha, foto: Cveta Potočnik