Meni Zapri

Na srečanju v Moravskih toplicah tudi o turizmu

Brigita Bavčar – Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in župan občine Moravske toplice, Alojz Glavač, sta se na današnjem srečanju v znanem zdraviliškem kraju v Pomurju v okviru razvojnih projektov za obdobje 2021-2027 ter projektov okrevanja po pandemiji Covid-19 pogovarjala o turističnem razvoju območja Rimska čarda s koriščenjem geotermalnega potenciala in na osnovi trajnostnega razvoja zelenega turizma na tem območju.

Srečanje je bilo tudi priložnost za četrto videokonferenco sveta županov vodilnih destinacij slovenskega turizma z namenom predstavitve ukrepov ključnih za turizem in gostinstvo ter programov okrevanja in trženja. Udeležilo se ga je 80 županov.

10 milijonov manj od turistične takse

Peter Misja, župan Občine Podčetrtek in predsednik Skupnosti občin Slovenije in predsednik Odbora za turizem je poudaril vlogo občin pri okrevanju slovenskega turizma: »Turizem je po večletni rasti v lanskem letu doživel strm padec. Epidemija je pustila globoke posledice, tako v branži kakor v vseh segmentih, ki tvorijo turizem. Občine niso izjeme, saj so samo zaradi manj nočitev (turistične takse) izgubile 10 milijonov EUR. V Skupnosti občin Slovenije se vse skozi trudimo, da z dobrim sodelovanjem in predlogi, aktivno sodelujemo pri različnih projektih in pobudah. Sodelovali smo pri ustvarjanju distribucije podatkov o nočitvah in e-turizmu, akcijskemu načrtu za krožni turizem, občina brez plastike, strateško partnerstvo za digitalno preobrazbo, metodologija za izračun nosilnih zmogljivosti v turizmu. Glede na aktivno sodelovanje pri ustvarjanju formule turistične takse, sem kolegice in kolege enotno pozval k ohranitvi enotne politike glede turistične takse. V Skupnosti občin Slovenije od države pričakujemo jasno komunikacijo in informacije, vsi ukrepi naj bodo jasni in izvedljivi. Želimo si dobro promocije doma in v tujini, ki mora poleg ostalega poudarjati tudi varnost destinacije. Menimo, da z dobrim sodelovanjem in hitrim premišljenim zagonom turizma lahko zopet postanemo ena boljših turističnih držav (destinacij).«

Prisotni na srečanju so se strinjali, da je za okrevanje in ponovni razvoj turizma potrebno usklajeno delovanje na vseh ravneh. V prvi vrsti lahko občine odigrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju pogojev za varna doživetja in izboljševanje epidemiološke slike. Za razvoj turistične infrastrukture je pomembna usklajena politika do turistične takse, ki je v teh časih ni smotrno zniževati.

Župani so predstavili nekatere projekte in zagotovili, da se slovenski turizem razvija tudi v teh težkih časih; poteka urejanje infrastrukture, poudarek je na razvoju trajnostnih oblik turizma, potrebna bo digitalna transformacija. Korak naprej pri razvoju in trženju Slovenije kot trajnostne in varne destinacije s produkti višje dodane vrednosti za butična doživetja bo narejen z novo turistično strategijo. Organizatorji so srečanje zaključili z vabilom občinam k nadaljnjemu sodelovanju pri promociji in razvoju slovenskega turizma, prisotni so se strinjali, da le povezani lahko premagamo krizo in iz krize izzdemo še bolj trajnostni in uspešnejši.

 

 

Naslovna fotografija: Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in župan občine Moravske toplice Alojz Glavač