Meni Zapri

Kobariški muzej, Park miru na Sabotinu in Pomnik miru na Cerju odslej povezani

Ponovno odprtje vrat muzejev prinaša pomembno novost na Poti miru od Alp do Jadrana – povezan nastop treh točk postanka, muzejev in INFO centrov: Kobariškega muzeja, Parka miru na Sabotinu in Pomnika miru na Cerju.

V Kobariškem muzeju, Parku miru Sabotin in Pomniku miru na Cerju so v sodelovanju s Fundacijo Poti miru združili moči v prizadevanju za ohranjanje kulturno-zgodovinske dediščine 1. svetovne vojne ter še bolj prijazno približevanje dragocenega narodnega bogastva ostalin in obeležij soške fronte obiskovalcem.

Trije muzeji z vsebino, ki sestavlja celovito pripoved o dogajanju na soški fronti in v zaledju med majem 1915 in oktobrom 1917, se z varovanjem spomina na tragedijo naše pol pretekle zgodovine na eni strani poklanjajo zaslužnim za svobodo, ki jo uživamo danes kot gospodarji na svoji zemlji,  na drugi pa preko ozaveščanja o nesmislu vonj prispevajo k preprečevanju ponavljanja grozodejstev, ki so za vedno zaznamovala ta prostor.

Cenovno prijazen obisk muzejev s povezano vstopnico

Popotnikom na Poti miru od Alp do Jadrana od danes, 20. 2. 2021 dalje ponujajo cenovno prijazen obisk treh muzejev, ki s povezano vsebino omogočajo celovito razumevanje vzrokov in posledic  prve svetovne vojne ter dogajanja na soški fronti vzdolž celotne trase, od Rombona do Jadrana.

Z nakupom vstopnice v kateremkoli od treh muzejev, tudi info centrov na slovenski strani Poti miru od Alp do Jadrana, bodo obiskovalci v prihodnje upravičeni do 20% popusta v ostalih dveh.

S posodabljanjem muzejskih zbirk, povezovanjem ohranjenih ostalin vojne vzdolž celotne trase Poti miru od Alp do Jadrana, ki se vije čez teritorij Slovenije in Italije ter digitalizacijo, izobraževanjem in premišljeno promocijo sporočila preko sodobnih komunikacijskih kanalov, lahko skupaj še bolj prepričljivo in učinkovito opravljajo pomembno poslanstvo.

Na Poti miru sedem informacijskih centrov

Ob priložnosti povezanega nastopa vseh treh točk postanka na eni od najlepših tematskih poti v Evropi, je Maša Klavora, direktorica Fundacije Poti miru povedala: »Veseli smo takih pobud turističnih destinacij in muzejev na Poti miru od Alp do Jadrana, saj nam s tem pomagajo pri dodatni promociji Poti miru in posameznih točk. Skupaj s kolegi v Deželah Furlanija Julijska krajina in Veneto smo določili 7 informacijskih centrov na Poti miru: tri na slovenski strani:

  • Kobarid,
  • Sabotin in
  • Cerje,  ter štiri na italijanski
  • Špeter/San Pietro,
  • Redipuglia/Sredipolje,
  • Trst/Trieste in
  • San Dona di Piave.

Poleg 500 km dolge, do letošnje sezone tudi označene, trase od Loga pod Mangartom do Trsta, s tremi čezmejnimi krogi (Dolina Soče – Benečija, Nova Gorica – Gorica in Kras) sta pomembna tudi dva dodatna kraka do Kranjske Gore in Bohinja ter še skoraj 200 drugih krajev od Pivke in Ljubljane do Ragogne in Benetk, ki obiskovalcem predstavijo zgodbo zaledja soške fronte oziroma dogajanja po 12. soški bitki.

Kmalu bodo vse to predstavili na novi spletni strani www.thewalkofpeace.com in preko drugih promocijskih aktivnosti, ki jih skupaj s slovenskimi in italijanskimi partnerji izvajajo skozi strateški projekt WALKofPEACE. Razmišljajo že tudi o naslednjem koraku, čezmejni povezavi vseh info centrov preko povezanih vstopnic.«

Bodoči center za obiskovalce na Sabotinu

 

Bodoči center za obiskovalce na Sabotinu

Predvidoma septembra odprtje center za obiskovalce na Sabotinu

Svojo odločitev za sodelovanje preko povezane vstopnice, ki bo po odprtju novega centra za obiskovalce Parka miru na Sabotinu pomenila še večjo vrednost za goste, je Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda Nova Gorica in Vipavska dolina podprla z besedami: »Sabotin simbolično predstavlja stično točko med dvema državama in med dvema ozemljema. Letos, predvidoma v septembru, ponudbo dopolnjujemo s centrom za obiskovalce. Vzpostavljen bo inovativen, multimedijski center z muzejsko zbirko, ki bo gostom omogočil posebno čustveno vživetje v čas Soške fronte. V njem bodo predstavljene tudi naravne znamenitosti na Sabotinu. To bo prostor spomina in simbola miru, z oživljanjem avtentičnih vojnih zgodb iz preteklosti, občutenjem sedanjega miru in sprostitve v naravi ter pomnjenja in premisleka o nesmislu vojn. V Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina pozdravljamo idejo povezovanja ter povezane vstopnice. Do odprtja multimedijskega centra, bo ugodnost na Sabotinu mogoče po predhodni najavi koristiti kot popust na vodene oglede kavern.«

Pomnik miru na Cerju, foto: Ajda Flajs

Mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica, ki upravlja Pomnik miru na Cerju v osrčju Parka miru z ostalinami 1. svetovne  vojne, v povezovanju vidi veliko priložnost tudi za zadrževanje gostov dlje časa v regiji preko vzporednega koriščenja ostale ponudbe: »Preko spodbude za obisk vseh treh muzejev za boljše razumevanje dogajanja na soški fronti, s katero so neposredno povezani vsi evropski narodi in dodatne ponudbe tematskih doživetij na Poti miru, ki je v velikem delu zanimiva tudi za kolesarje, ter vzporedno ponudbo ostalih turističnih storitev vzdolž celotne trase na obeh straneh meje, gradimo dolgoročno vzdržen evropski produkt izjemnih razsežnosti. V Pomniku miru bo v mesecu septembru 2021, po 20-ih letih od pričetka gradnje in 8-ih letih po odprtju vrat za obiskovalce, končno postavljena stalna razstava Na zahodnem robu, s katero bomo umestili zgodbo Primorske in Primorcev v 20. stoletju v zgodovino Slovenije, Evrope in sveta.  Razstava, ki jo pripravlja dr. Marko Klavora iz Goriškega muzeja Nova Gorica, bo vsebinsko in kakovostno dopolnila izkušnjo obiskovalcev na Poti miru od Alp do Jadrana.«

Kobariški muzej, foto: Cveta Potočnik

Mag. Martin Šolar, direktor Kobariškega muzeja in sopotnik uspešne zgodbe Poti miru od Alp do Jadrana, pa je nov korak povezovanja podprl z naslednjo mislijo: »Kobariški muzej s svojimi razstavami in pripovedmi posreduje jasno sporočilo o zločinih in norosti vojne, ki na koncu povzroča zgolj le žrtve. Veseli nas, da ne le v Kobaridu temveč vzdolž celotne Poti miru nastaja povezana zgodba o pomenu ohranjanja in predstavitve dediščine prve svetovne vojne na slovenskih tleh. Ta zgodba ni le ohranitev spomina ampak je vedno bolj pomemben del dediščine kot turistične ponudbe v Posočju, na Goriškem in na Krasu. Skupaj smo še bolj prepoznavni, naši obiskovalci pa bogatejši za celovito doživetje spomina na soško fronto«.

Naslovna fotografija: Erika Lojk, Martin Šolar, Maša Klavora in Ariana B. Suhadolnik