Meni Zapri

Želja Evropejcev po potovanjih se krepi

Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, se je z 52 % v prejšnjem valu raziskave Evropske potovalne komisije (ETC) dvignil na 54 % v raziskovanju izvedenem januarja. Delež takih, ki nameravajo potovati od maja do julija 2021, je 34 %.

Največji delež vprašanih do zdaj (41 %) je v naslednjih šestih mesecih pripravljen potovati v tujino. Med temi, ki kažejo najvišjo pripravljenost potovati, so Poljaki, Italijani, Avstrijci, Belgijci in Španci. Med najbolj priljubljenimi evropskimi državami, v katere anketirani nameravajo potovati na naslednjem potovanju ostajajo Španija, Italija, Francija, Grčija in Nemčija.

Evropejci, ki načrtujejo potovanja v pomladni in poletni sezoni, kažejo večji interes za počitnice na morju (18 %) in obiskovanje mest.(16 %). Kar 54 % vprašanih je pripravljenih potovati z letalom (najvišji odstotek v vseh valovih anketiranja). Znižal se je tudi odstotek takih, ki potovanja z letali vidijo kot zdravstveno tveganje.

Kot najpomembnejši element za potovanja v tem letu jih največ (24 %) navaja zdravje in varnost. Med vodilnimi dejavniki se je prvič znašla tudi trajnost. Velik dejavnik pri odločitvi za potovanja pa ostaja cepivo proti COVID-19 in uspešnost destinacije pri spopadanju s pandemijo. Kar 65 % navaja, da so strogi zdravstveni in varnostni protokoli na destinaciji ključni za varnejšo in bolj sproščeno potovalno izkušnjo.