Meni Zapri

Odprto pismo TNS – Pomagajte slovenskemu gostinstvu in turizmu

Odprto pismo slovenskih turističnih novinarjev

Predsedniku Vlade RS Janezu Janši,
Ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku,
Ministru za zdravje Janezu Poklukarju in
Direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanu Kreku, dr. med., spec.

POMAGAJTE SLOVENSKEMU GOSTINSTVU IN TURIZMU!                                                                    Ljubljana, 1. marec 2021

Slovenski turistični novinarji, združeni v Društvu turističnih novinarjev Slovenije, kot sopodpisniki Resolucije o razvoju slovenskega turizma za obdobje 2017/2021 ter aktivni soorganizatorji DST in podeljevalci najvišjega priznanja v slovenskem turizmu – Kristalnega Triglava, budno spremljamo položaj, v katerem so se znašle vse turistične dejavnosti v Sloveniji. Pozdravljamo vse oblike pomoči, ki jih je slovenska vlada namenila za podporo slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija virusa COVID 19 od vseh gospodarskih dejavnosti najbolj prizadela. Tu mislimo še posebej na turistične bone, ki so marsikatero turistično podjetje rešili pred stečajem, številne slovenske družine pa pred velikimi življenjskimi težavami.

Kot dobri poznavalci razmer v mednarodnem turizmu seveda vemo, da se s podobnimi težavami kot pri nas ukvarjajo tudi v drugih turističnih državah. Se nam pa zdi, da so nekateri, še posebej pri naših sosedih, v iskanju ukrepov za izhod iz krize zadnje čase bolj domiselni in uspešni kot pri nas. Mislimo še posebej na Italijo in Hrvaško. Zato predlagamo, da jih pri lajšanju posledic omejitvenih ukrepov ob strokovni podpori epidemiološke stroke poskusimo, na našim razmeram primeren način, posnemati.

Po modri sprostitvi ukrepov v žičničarstvu, ki je močno prispevala k sproščanju ter tudi fizičnemu in psihičnemu zdravju slovenskih šolarjev in celih družin ter popuščanju vsesplošne napetosti v slovenski družbi, ki se po nekaterih indicih že bliža vrelišču, podlagamo, da podobno modro sprostite tudi slovensko gostinstvo. Prav z normalizacijo poslovanja žičničarjev ste v praksi pokazali, da je nekaj podobnega mogoče storiti tudi v slovenskem gostinstvu. Nasvetov in predlogov, kako naj to storite, vam ne mislimo deliti, saj ste za to poklicani, vsaj morali bi biti, in usposobljeni vi, ODLOČEVALCI, s stroko, vlado in parlamentom na čelu.

Svoja pričakovanja in poziv za pomoč gostinstvu v obliki odpiranja lokalov naj podkrepimo še z nekaterimi argumenti. Zaradi neobratovanja gostinskih lokalov se je močno natrgala veriga med slovenskim turizmom in kmetijstvom ter drugimi s turizmom povezanimi panogami. Če ne boste česa hitro ukrenili, bo dolgoročne posledice še posebej utrpela slovenska gastronomija, ki je v zadnjih letih dosegla zelo ugledno mednarodno prepoznavnost. Z odpiranjem gostinskih lokalov pa bi se vsaj v najboljših lokalih naši vrhunski kulinariki obdržali v kolikor je le mogoče dobri ustvarjalni kondiciji. Če ne bodo imeli možnosti v Sloveniji, bodo najboljši kadri odšli v tujino, nekateri pa bodo v boju za preživetje presedlali v druge poklice. Poseben problem je tudi izobraževanje v gostinskih poklicih. Z izobraževanjem na daljavo si namreč učenci, dijaki in študentje na gostinskih in turističnih šolah ne morejo pridobiti prepotrebnih praktičnih znanj. Že ustvarjene in prihodnje strokovnjake v turističnih poklicih pa bomo zelo potrebovali za nadaljevanje ustvarjanja petzvezdične podobe našega butičnega turizma. Zato jim je treba omogočiti delovanje in dodatno usposabljanje.

Seveda ne gre le za kuharje, temveč za vse, ki so tako ali drugače zaposleni v gostinstvu. Poseben problem je stalno povečevanje števila brezposelnih. V panogi ”gostinstvo in turizem” se namreč kljub bližajoči se glavni sezoni vse bolj povečuje. Njihovo število se je v zadnjem času močno povečalo in doseglo že skoraj 13 000.

Zaradi omejevalnih ukrepov v gostinstvu in turizmu je zelo skrb vzbujajoče tudi vse večje število že zaprtih gostinskih lokalov. Po podatkih AJPES-a je bilo v dejavnosti strežbe jedi slovensko gostinstvo osiromašeno za 1700 lokalov, slovenski turizem pa še za dodatnih 1700 nastanitvenih obratov. Veliko od njih jih sedanji lastniki najbrž ne bodo nikoli več odprli.

Spoštovani ODLOČEVALCI O USODI SLOVENSKEGA TURIZMA IN GOSTINSTVA, vemo, da se večine problemov, ki so prizadeli slovenski turizem, dobro zavedate. Na vas se obračamo s pozivom, da bi za njuno reševanje čim prej ali TAKOJ sprejeli ukrepe, ki bodo pomagali, tako kot so slovenskim žičničarjem, zdaj tudi slovenskim gostincem. Prepričani smo, da boste našli primerne rešitve, ki ne bodo povečale števila okuženih oziroma poslabšale epidemioloških razmer, in boste z njimi hkrati poskrbeli za rešitev slovenskih gostincev. In ne nazadnje, gre tudi za zadovoljstvo gostov, ki njihove storitve že močno pogrešamo.

DRUŠTVO TURISTIČNIH NOVINARJEV SLOVENIJE