Meni Zapri

Uspešno čezmejno sodelovanje Slovenije, Furlanije–Julijske krajina in avstrijske Koroške

Pohodniška pot Alpe Adria TrailAlpe Adria Golf in Alpe Adria gastronomija so uspešni projekti, ki jih skupaj izvajajo Slovenija, Furlanija–Julijska krajina in avstrijska Koroška. Ti projekti so plod deset let dolgega povezovanje in skupne promocije turističnih ponudb teh treh dežel. V vseh treh deželah hkrati iščejo nove načine, kako bi sodelovanje še okrepili že v času spreminjajočih se epidemioloških razmer zaradi Covida-19 in še zlasti v obdobju okrevanja turizma po pandemiji.

Primera dobrega čezmejnega sodelovanja sta tudi Kulinarični vodnik Alpe Adria Trail in Pot miru, večdnevna pohodniška pot, je bila pred kratkim nagrajena kot najboljša evropska projektna ideja leta 2020 v okviru evropskega čezmejnega sodelovanja Interreg. Tudi Kolesarska pot Alpe – Adria je čezmejna, 400 km dolga pot povezuje Salzburg z Gradom, prav tako povezovanje smučišč na Kaninu.

Na spletni novinarski konferenci so sodelovali direktorji vseh treh turističnih organizacij območja, Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Christian Kresse, direktor Kärnten Werbung in Lucio Gomiero, direktor PromoTurismo FVG. Konferenco je povezovala Mojca Mavec.

Kakšno bo letošnje turistično leto v Sloveniji, Furlaniji–Julijski krajini in na avstrijskem Koroškem noben izmed predstavnikov teh treh dežel, ki so sodelovali na današnji spletni novinarski konferenci, iz razumljivih vzrokov ni mogel napovedati. Spodbuden pa je podatek iz raziskave povpraševanja v nekaterih evropskih državah, ki so jo izvedli na avstrijskem Koroškem, da je zlasti med Nemci in Nizozemci območje na prvem mestu, kar pomeni, da turistična ponudba in posamezni produkti ustrezajo željam turistov.

In kakšni so pogledi sogovornikov na novinarski konferenci na ukrepe, ki bi jih kazalo sprejeti v Evropi, da bi turistični tokovi znova lahko stekli? Maja Pak in Christian Kresse  sta dejala, da podpirata uvedbo digitalnega cepilnega potnega lista, vsi trije pa podpirajo poenotenje različnih ukrepov za prehajanje meja.

Naslovna fotografija: Medana, foto: www.alpe-adria-trail.com