Meni Zapri

Želijo si čimprejšnje odprtje dejavnosti

Slovenska vlada končno rešuje problematiko več kot 350 podjetij slovenske industrije srečanj, ki je zaprta že 406 dni, sporočajo iz Iniciativnega odbora za ohranitev industrije srečanj.

V državnem zboru RS je včeraj potekala 33. seja Odbora za gospodarstvo. Na sejo je bil kot predstavnik gospodarstva povabljen tudi Miha Kovačič, ki je zastopal interese slovenske industrije srečanj kot uradni predstavnik Iniciativnega odbora za ohranitev industrije srečanj

V razpravi je zagovarjal nujnost predhodno predstavljenih ukrepov, ki bodo pomagali ohraniti industrijo, v kateri deluje preko 350 podjetij in ki direktno ustvarja 271 milijonov prihodkov. Industrija srečanj z namenom omejitve širjenja okužb s covid-19 v Sloveniji plačuje najvišjo ceno, saj celotna dejavnost praktično stoji od spomladi lanskega leta, do danes 406 dni.

Okrevanje bo potekalo več let

Po koncu omejitev bodo potrebovali še vsaj tri mesece, da bodo organizirali prva poslovna srečanja in dogodke in še to z večjimi stroški in manjšimi prihodki. Okrevanje bo potekalo več let. Določene gospodarske panoge so po informacijah UMAR že na prihodkih iz leta 2019 oziroma jih že presegajo. Glede na to, da je industrija srečanj pred epidemijo ustvarjala skoraj milijardo evrov prihodkov, je in mora biti v interesu države, da se podjetjem v tej dejavnosti zagotovi ustrezno finančno pomoč, da preživijo to obdobje z izpadi prihodkov nad 50 %, za katerega niso čisto nič krivi sami, saj nosijo odgovornost do države in družbe.

Miha Kovačič je posebej izpostavil multiplikativne učinke industrije in njen širši pomen, pa tudi željo celotne industrije po čimprejšnjem odprtju dejavnosti.

Končno so tudi v Sloveniji znani obrisi pomoči, ki bo po vsej verjetnosti sprejeta v okviru interventnega zakona o turizmu. Na seji Odbora za gospodarstvo jih je predstavil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo mag. Simon Zajc. Med drugim je predstavil naslednje ukrepe:

  • Enkratni dodatek za turizem, gostinstvo in industrijo srečanj:
    Do dodatka naj bi bila upravičena podjetja z upadom prihodkov večjim od 50 %. Pomoč naj bi se izplačevala v višini 10 % odstotkov od upada prodaje. Npr. če je upad prihodkov v letu 2021 v primerjavi z 2019 znašal 55 %, potem je višina dodatka 5,5 % (10 % od upada).
  • Vsem zaposlenim v panogi bi država poravnala tudi dodatek za regres v višini 500 EUR.
  • Pomoč industriji srečanj in dogodkov
    Prvič od začetka koronakrize je bila posebej naslovljena tudi pomoč industriji srečanj. Gre za ukrep, ki ga poznamo pod imenom “Protective Shield” in je podoben avstrijski pomoči. Država naj bi zagotovila povračilo največ 80 % nastalih stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodkov. V poštev pridejo dogodki od vključno 1. julija 2021 do 31. decembra 2022.

Mag. Zajc je na seji potrdil tudi podaljšanje nekaterih že obstoječih ukrepov, kot je podaljšanje čakanja na delo, pomoč samozaposlenim in sofinanciranje nekritih fiksnih stroškov, ki naj bi prav tako bili vključeni v interventni zakon za turizem.

V industriji srečanj nestrpno pričakujejo več podrobnosti in osnutek zakona, ki bo pripravljen v prihodnjih dneh, prav tako uskladitev načrta odpiranja te industrije. Pomembno vlogo bodo igrali standardi za varne in zdrave dogodke, ki so jih pripravili v sodelovanju z NIJZ.