Meni Zapri

Začela se je kampanja Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek

Ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev sta Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije organizirala tiskovno konferenco. Osrednja tema je bilo nezakonito finančno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije, ki ji vlada že 120. dan ni plačala opravljanja javne službe.

Na novinarski konferenci pred STA, foto: Cveta Potočnik

Društvo novinarjev Slovenije je danes tudi začelo kampanjo Za obSTAnek, s katero zbira sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji. Društvo je v njej povezalo več med seboj neodvisnih pobud z željo po reakciji na finančno izčrpavanje agencije, ki ga v nasprotju z zakonom izvajata vladni urad za komuniciranje oziroma vlada. Cilj kampanje je zbrati 2 milijona evrov, kolikor približno sicer znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA.

Petra Lesjak Stušek, predsednice Društva novinarjev Slovenije foto: Janez Platiše

Predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek je na novinarski konferenci dejala: »»Novinarski kolegi na STA kljub finančnemu izčrpavanju vlade vztrajajo pri neomajnem profesionalnem delu, čeprav je njihova negotovost iz dneva v dan večja. Vztrajamo tudi novinarji v uredništvih vrste medijev, ki smo si svojo verodostojnost zgradili tudi s pomočjo vsebin STA, nujno potrebnih za naše delovanje in za pravico do obveščenosti naših javnosti. Ne odstopamo od zavezanosti odstiranju dejstev in njihovemu umeščanju v kontekste, ki jih vlada očitno ne prenese. Prepričani smo, da tudi kritični bralci, gledalci in poslušalci ne odstopate od pričakovanj, da bo v demokratični državi ohranjeno kritično novinarstvo, da medijska svoboda ne bo kratena in da napadi na novinarje ne bodo sprejemljiva javna retorika.«

Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, foto: Janez Platiše

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik: »Dogajanje, povezano s financiranjem javne službe STA, kaže, kako ranljivi smo mediji in novinarstvo. Če smo pred leti v sindikatu dvigovali glas v podporo zaposlenim v zasebnih medijskih družbah, ki so v želji po večjem dobičku krčile delavske pravice in odpuščale, smo zdaj v položaju, ko vlada kot predstavnik ustanovitelja pritiska na oba javna medija, STA in RTV Slovenija. V primeru STA je šla celo tako daleč, da je z ustavitvijo financiranja javne službe ogrozila likvidnost družbe, okoli 90 delovnih mest in socialno varnost družin zaposlenih na STA. Ljudje si zaslužimo kakovostno službo obveščanja, hitre in verodostojne informacije, zato je nujen odziv vseh, ne le medijev in novinarjev, za ohranitev STA.«

Barbara Štrukelj, odgovorna urednica STA, foto: Janez Platiše

Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj se je zahvalila za zagon kampanje Za obSTAnek in dodala, da je agencija danes na robu insolventnosti zaradi vladnega ravnanja, še ob koncu leta 2020 pa je bila uspešno podjetje.

Posnetek govorov Petre Lesjak Stušek, Alenke Potočnik in Barbare Štrukelj, avtor videa: Jazen Platiše.

Naslovna fotografija: STA – stanje je resno, foto: Cveta Potočnik