Meni Zapri

441. obletnica Kobilarne Lipica

19. maja 1580, pred natanko 441 leti, je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo od tržaškega škofa. Ta dan šteje kot začetek reje lipicanske pasme konj in dan ustanovitve kobilarne v Lipici. Spomin nanj Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije vsako leto obeležita z Dnevom lipicanca, v aktualnih epidemioloških razmerah pa današnji dan spremlja želja po nadaljnjem dobrem sodelovanju – za novih 441 let lipicanske pasme konj.

Lipicanec, foto: Gabriele Boiselle – vir Edition Boiselle

441. obletnico Kobilarne Lipica spremljajo živahni koraki prvih letošnjih žrebet in začetek turistične sezone, ki v Lipico pritegne največ obiskovalcev, pojasni direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset: »Vse to prinaša veliko optimizma, pravzaprav pomeni novo rojstvo in simbolen začetek vseh dogajanj v Lipici. To je čas, ko znova poudarimo pozornost, ki jo posvečamo klasičnemu konjeništvu in naši ekipi jahačic, jahačev in kočijažev, prav tako pa tudi skrbi za plemensko čredo in kakovost reje lipicancev, ki jo zagotavljajo strokovne službe, konjarji in celotna ekipa kobilarne – vse s ciljem širjenja sodelovanja z lokalnim okoljem, rasti ugleda Lipice kot izvorne kobilarne lipicanske pasme konj in ne nazadnje razvoju Lipice kot ene najvidnejših turističnih destinacij Slovenije.«

Predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Aleksander Ozmec pojasni, da lipicanec za Slovence presega vlogo in pomen konja: »Lipicanec je spomenik in simbol. Je simbol vzdržljivosti in volje slovenskega naroda, ki je vsem zgodovinskim burjam navkljub trdno vztrajal na svoji zemlji. Simbol naše navezanosti in ljubezni do domovine. Vsemu navkljub je še vedno doma na Krasu, na tistem svojem koščku domače zemlje, ki ga redi in neguje ter je njegov edini pravi dom. Toda v tem času, ko se prireditve selijo na splet, je delovanje Združenja rejcev lipicanca Slovenije okrnjeno, saj se stika s konji v celoti ne da preseliti na splet, prav tako kot tudi ne veselja ob rojstvu prvih žrebet.«

Lipicanec, foto: Gabriele Boiselle – vir Edition Boiselle

Zato si Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije prizadevata nadaljevati svoje poslanstvo z obetom, da se skupni dogodki in predstavitve lipicancev kmalu znova vrnejo in pritegnejo obiskovalce.

Kobilarna Lipica, s svojim prostranim posestvom in prvimi 16 žrebeti, je v teh dneh odprta za obiskovalce. V nedeljo, 23. maja, pripravlja tudi Dan lipicanca, z nekoliko drugačnim programom, prilagojenim aktualnim razmeram. Zjutraj bo obiskovalce pritegnil eden najlepših prizorov, spust lipicanskih kobil na pašo, nato pa vodeni ogledi kobilarne, vožnje s kočijo po prelepih drevoredih, vodeno doživetje stika z lipicancem in predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva ob 15. uri. Poseben program z otroško gledališko predstavo na prostem in vrsto drugih doživetij pa bo namenjen najmlajšim obiskovalcem.

Vir: Kobilarna Lipica

Naslovna fotografija: Kobilarna Lipica, foto: Boris Pretnar – www.slovenia.info