Meni Zapri

Maja in junija na Krasu in v Brkinih znova Festival kraška gmajna

Janez Platiše in Cveta Potočnik – Po enoletnem premoru se festival Kraška gmajna, festival naravoslovnega in dediščinskega turizma vrača na Kras in v Brkine. Začel se je včeraj z vodenimi botaničnimi sprehodi skozi Štanjel in čas, danes pa z vodenimi ogledi Zvočne galerije in glasbenim koncertom, ki pričara edinstven zvok, ki ga ponuja kraški kamen. Festival, ki bo potekal vse konce tedna do 20. junija, so predstavili na zeliščni kmetiji Rogelja v Vojščici na Krasu.

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi.

S festivalom želijo spodbuditi zanimanje za spoznavanje te izjemne biotske pestrosti in kulturne dediščine, znanstvenega udejstvovanja in ustvarjalnosti. Ponudba kraške gmajne je izjemna, prav zato je festival sestavljan iz dveh sklopov: pomlad (maj, junij) in jesen (september, oktober).

V spomladanskem ciklu festivalskih dni bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu in v Brkinih potekali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.

Letošnja osrednja tema festivala je odkrivanje lepote kraške pokrajine na svojevrsten način – z opazovanjem, poslušanjem, tipanjem, vonjanjem in okušanjem.

Program pomladanskega Festivala kraška gmajna

Drugi festivalski konec tedna (29. in 30. maj) se bo v Novi vasi, kjer bo dišalo po sveže pripravljenih jedeh iz slastnih divjih poganjkov, s katerimi učinkovito prečistimo telo po zimskem spanju. Na Zeliščni kmetiji Rogelja v Vojščici bo mogoče spoznati skrivnosti priprave in uporabe zelišč in dišavnic, ki ohranjajo vitalnost in zdravje.

 

Zeliščna kmetija Rogelja v Vojščici, foto: Janez Platiše

Tretji festivalski konec tedna (5. in 6. junij) se bo začel v soboto v Interpretacijskem centru kraške vegetacije, v Botaničnem vrtu Sežana, na svojevrsten način – z opazovanjem, posluhom, tipom in vonjanjem bo mogoče odkrivati lepote kraške pokrajine ter vtise o Krasu ujeti še v stekleničko svojega parfuma.

Botanični vrt Sežana, foto: Botanični vrh
Stik z Lipicancem, foto: Kobilarna Lipica

V nedeljo, 6. junija, se bo mogoče na posestvu Lipice podati na zvočno potovanje z gongi pod zvezdnatim nebom. Člane Zveze društev slepih in slabovidnih bo pričakalo nepozabno doživetje vodenega stika z lipicanci in čutno spoznavanje izjemnega naravnega in ekološkega območja Živega muzeja Krasa.

Muzej živi Kras, foto: Cveta Potočnik

Četrti festivalski konec tedna (12. in 13. junij) bodo začeli otroci osnovnih šol in vrtcev s Krasa z obeh strani meje, skupaj s starši, s celodnevno akcijo popravila suhega zidu. V nedeljo, 13. Junija bo organiziran pohod po Krasoslovno-naravoslovni učni poti skupaj s poznavalko s področja vodenja izobraževanj čuječnosti in senzibilizacije do okolja in dediščine, ga. Karin Lavin.

Delavnica Kamenton, foto: Visitkras

Peti festivalski konec tedna (18.,19. in 20. junij) bo potekal tri dni. V petek se bo mogoče udeležiti sprehoda preko kraške gmajne vse do mogočne ledenice ob cesti v vas Kačiče-Pared, kjer bodo predstavili kraške pojave in kraške dobrote Turistične kmetije Vrbin.

Sprehod čez kraško gmajno, foto: Visitkras

Sobota bo v znamenju poglobljenih odnosov med ljudmi in Zemljinim vesoljem, ki jih bo predstavil  Marko Pogačnik, Unescov umetnik za mir. V nedeljo bo v Parku Škocjanske jame priznani botanik Andrej Seliškar približal obiskovalcem pisani svet gmajne in razkril marsikatero zanimivost iz življenja kraških rastlin.

Vsi dogodki festivalskega dogajanja bodo potekali v skladu s priporočili in ukrepi NIJZ. Če razmere ne bodo dopuščale izvedbe posameznega dogodka, bo odpovedan. Podrobnejše informacije so dostopne na www.visitkras.info.

Organizatorice festivala Kraška gmajna, foto: Janez Platiše

Organizatorji festivala so Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica in Turizem Miren – Kostanjevica.

Naslovna fotografija: Zeliščna kmetiji Rogelja, foto: Visitkras