Meni Zapri

Ta konec tedna jubilejna 40. Franja

Ta konec tedna, v soboto in nedeljo bo potekal 40. Maraton Franja BTC City. Organizatorji so Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev. Že 19 let zapored je generalni pokrovitelj maratona Franja družba BTC. Potekal bo ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja okužb s Covid-19, navodil zdravstvene stroke in Mednarodne kolesarske zveze.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z dolgo tradicijo v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series. Letošnja 40. izvedba bo vključevala pet preizkušenj različnih zahtevnosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), Barjanka Hervis (83 km), IKEA Family družinski maraton (25 km) in Vzajemkov otroški kolesarski izziv (1200 m). V letošnjem programu je tudi start zadnje (pete) etape Dirke po Sloveniji v BTC City Ljubljana; celotna etapa bo potekala po trasi male Franje in se zaključila v Novem mestu.

Od Franje do Toura

Do 1. junija so organizatorji prejeli že več kot 2700 prijav za malo, veliko, družinsko in otroško preizkušnjo ter Barjanko. Letošnji jubilejni maraton poteka pod sloganom »Od Franje do Toura« in s tem širi sporočilo o Franji kot zibelki slovenskih kolesarskih šampionov, kakršen  je Tadej Pogačar, ki je v lanskem letu osvojil najprestižnejšo dirko Tour de France in je svojo kolesarsko pot pričel prav v KD Rog in na Franji.

BTC City Ljubljana bo tudi letos osrednje prizorišče Maratona Franja. Po besedah Jožeta Mermala, predsednika organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednika upravnega odbora družbe BTC, Maraton Franja zaseda posebno mesto v družbi BTC in v Sloveniji, v vseh teh letih je vedno znova dokazal svojo energijo povezovanja, vztrajnosti, ambicioznosti, ljubezni do športa in narave.

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in športni direktor Ale BTC Ljubljana

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in športni direktor Ale BTC Ljubljana spomni, da je zamisel, ki je zrasla v glavah nekaj zagnanih posameznikov pred več kot 40 leti, prerasla v prireditev z več kot 7.000 tekmovalci v običajnem letu in z 2.000-člansko organizacijsko ekipo.

Predstavitev jubilejnega 40. Maratona Franja BTC City

Organizacijske priprave letošnjega maratona potekajo v sodelovanju s pristojnimi inštitucijami za javno zdravje, saj je cilj organizatorjev zagotoviti varnost pred okužbami tako med tekmovalci kot podpornim osebjem.

Zaradi omejitev, ki jih še vedno narekuje epidemija, bo ob maratonu potekal skromnejši spremljevalni program, vendar bo klub temu Tadej Pogačar pozdravil udeležence Franje na startu v BTC Cityu Ljubljana.

Več o 40. Maratonu Franja BTC City na povezavi www.franja.org

Fotografije: družba BTC