Meni Zapri

Na Jezerskem letos številne novosti

Za poletno sezono, ki je že tik pred vrati, so na Jezerskem pripravili številne novosti in dogodke. Tudi letos bodo organizirali Jezersko štorijo, znova bo oživela kolesarska ponudba, novost pa je ponudba za drugačna gozdna doživetja.

Pestro poletno dogajanje

Jezerska štorija, etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje, bo letos  še bolj pestro, avtentično in inovativno. Kot pojasnjujejo v Turistično informacijskem centru so dogodki zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.

Ime Jezerska štorija sicer izhaja iz knjige Andreja Karničarja, dolgoletnega oskrbnika Češke koče, z imenom “Jezerske štorije”, v kateri je Karničar zbral zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. Vsebina letošnje Jezerske Štorije bo unikatna, saj se bodo obiskovalci lahko za en dan spremenili v pastirje in odnesli sol ovcam v planino, lahko bodo uživali v zdravilnih energijah gozda, si sami izdelali unikaten spominek iz ovčje volne ali pa raziskovali skrite kotičke Jezerskega z vodnikom.

Ponoven razcvet kolesarske ponudbe

V letošnjem letu je na veliko veselje gorskih kolesarjev ponovno zaživela tudi Jezerska kolesarska pot, ki bo skupaj s prvo etapo turno kolesarske poti Trans Karavanke verjetno privabila veliko gorskih kolesarjev.

Če je kolesarska povezava s Tržičem pod Karavankami izrazito gorsko kolesarska zgodba, je Jezerska kolesarska pot po drugi strani primerna tudi za cestna, treking in e-kolesa, saj gre za kombinacijo gozdnih prometnic in krajše odseke asfalta v skupni dolžini kar 50 km.

Prva krožna trasa vodi v dolino Ravenske Kočne, je položnejša od ostalih dveh tras in je zato primerna za rekreativce in najmlajše. Najdaljša trasa je v idilični dolini Komatevra ob reki Kokri, a je trenutno zaradi podora prevozna le v eno smer. Tretja trasa pa popelje vse do mejnega prehoda Jezerski vrh ter naprej do zapuščene Ankove karavle, od koder se odprejo čudoviti razgledi na celotno Jezersko dolino. V TIC Jezersko si bodo obiskovalci lahko izposodili nova gorska in treking kolesa, cestni kolesarji pa se lahko prijavijo v 1. Jezerski kolesarski izziv, ki ga organizira podjetje Park Jezersko, ki sicer na Jezerskem skrbi predvsem za pestro dogajanje v času zimske sezone.

Inovativen koncept gozdnega doživljajskega turizma – Exploring Forest

Še ena novost te sezone so tudi inovativna gozdna doživetja s trajnostno noto, ki bodo pod blagovno znamko Exploring Forest zaživela v začetku julija. Za projektom stojita Andreja Košir in Matjaž Skubic, par, ki do neokrnjene narave Jezerskega goji prav posebno spoštljiv odnos. Na Andrejo in Matjaža, ki sta si na Jezerskem pred skoraj šestimi leti ustvarila dom, so poleg mogočnih vršacev prav poseben vtis naredili tudi prostrani gozdovi. Svojo ljubezen do gozda kot edinstvenega naravnega prostora sta želela približati ljudem in jim pokazati, da je gozd veliko več kot le prostor, kamor se navadni smrtniki navadno odpravimo po gobe ali druge gozdne sadeže, gospodarstvo pa ga izkorišča za sečnjo.

»Dejstvo je, da se, ko smo v naravi, takoj počutimo bolje. Prav tako drži kot pribito, da pomanjkanje stika z naravo ne vodi le do slabšega počutja in razpoloženja, ampak lahko resno vpliva na naše zdravstveno stanje. To zavedanje je še toliko bolj pomembno v sodobnem času, ko s(m)o številni ljudje prezaposleni, preobremenjeni in dobesedno odvisni od elektronskih naprav, posledično pa popolnoma odtujeni od narave. Zato so trenutki, ki jih posameznik preživi v naravi, odklopljen od elektronskih naprav, ključnega pomena za vzdrževanje njegovega zdravja in dobrega počutja. S konceptom gozdnih doživetij zato želiva ljudi spodbuditi, da v naravi preživijo več časa, najin namen pa je med drugim širšo javnost izobraževati tudi o izjemnem potencialu gozda na področju zdravja in dobrega počutja. In Jezersko, kjer ne rečemo zaman, da je narava najlepša, je idealno okolje za tovrstne aktivnosti,« pove Andreja Košir. Kot še doda, ju je z možem pri snovanju koncepta butičnih gozdnih doživetij vodil moto »Manj je bolje«, kar v praksi pomeni, da v gozdu ni bil narejen noben fizični poseg.

Drugačno doživetje gozda

Andreja Košir pojasni, da bodo pod blagovno znamko Exploring Forest, kot sta jo poimenovala, letos zaživela tri doživetja: »Obiskovalcem Jezerskega bomo ponudili izkušnjo gozdne kopeli, s pomočjo katere se bodo ti lahko dobesedno »okopali« v zdravilnih energijah gozda ter iz njega odšli mirnejši in bolj povezani s sabo. Prisotno preživljanje časa v gozdu namreč blagodejno dene tako našemu telesu kot duši. O pozitivnih učinkih gozdnega kopanja  je na voljo tudi vedno več izsledkov različnih raziskav, ki so med drugim pokazale, da gozdna kopel pozitivno vpliva na obvladovanje anksioznosti, depresije, motenj razpoloženja, izgorelosti in stresa kot posledice življenjskega sloga, pomaga pa tudi pri krepitvi splošne imunosti.«

Kot nadaljuje soustanoviteljica blagovne znamke Exploring Forest, bo v gozdu deloval tudi čisto pravi gozdni joga studio, v katerem bodo obiskovalci to starodavno prakso doživeli na popolnoma drugačen način. »Ko jogo izvajamo zunaj, na svežem zraku, se vsi njeni pozitivni učinki le še dodatno izrazijo. Nobenih zadušljivih dvoran, le čisti gorski zrak in čarobno gozdno okolje. Je lahko še kaj boljšega kot to?« v smehu doda Andreja Košir.

Kot tretje doživetje pa bosta Andreja Košir in Matjaž Skubic obiskovalcem ponudila izkušnjo poslušanja zvokov gozda. Matjaž Skubic pojasnjuje, da je gozd, če se ustavimo in mu resnično prisluhnemo, še kako živ. »Zares je fascinantno, kako se gozd spreminja in dneva v dan, iz ure v uro. Iz lastnih izkušenj lahko povem, kako pomirjujoče in sproščujoče je poslušanje naravnih zvokov. Mislim, da je v sodobnem svetu, ko smo večinoma obdani z nenaravnimi zvoki, to krasna izkušnja in pravi balzam za dušo,« pove Matjaž Skubic. Kot še pojasni, bodo obiskovalci pri tej izkušnji rokovali s posebno snemalno opremo, vse zvoke, ki jih bodo »ulovili« v gozdu, pa bodo po koncu izkušnje dobili tudi v dar na USB ključku. Tako bodo izkušnjo v udobju svojega doma lahko podoživljali znova in znova.

Vsa doživetja bodo potekala v zelo majhnih skupinah, saj se želita Andreja in Matjaž vsakemu obiskovalcu zares posvetiti in mu omogočiti izkušnjo na najvišji ravni.

Vir: TIC Jezersko, fotografije: TIC Jezersko in Exploring Forest