Meni Zapri

Benedikt v Slovenskih goricah privlači s kakovostjo življenja

Vroč, a zanimiv dan smo turističnih novinarji preživeli v Benediktu v Slovenskih goricah. Ta občina je za Lenartom druga največja sredi te zelene gričevnate pokrajine, posejane z vinogradi, številnimi cerkvami in manjšimi sakralnimi objekti ter vrelci slatinske pitne mineralne vode.

Cerkev sv. Treh Kraljev v Benediktu je eden najbolj prepoznavnih sakralnih objektov v Slovenskih goricah. Na gričku pod cerkvijo stoji mežnarija, pred njo pa so zasajene vse tri benediške vinske trte – trta starega Klintona, potomka najstarejše trte iz Lenta poimenovane Čolnikova trta in trta Radgonske ranine.

Njeni prebivalci, povezani tudi v številna društva, kažejo velik posluh za ohranjanje narave znotraj območja Natura 2000 in Ekomuzeja Dolina pozitivnih energij, ohranjanje stavbne in nesnovne kulturne dediščine, urejanje različnih tematskih in kolesarskih poti, zanimivih tudi za obiskovalce kraja.

Ekomuzej Benedikt pokriva celotno območje občine.

Nekaj gostišč, turističnih kmetij in možnosti za prenočevanje v občini je. Turistično se Benedikt nedvomno prebuja. Za razliko od mnogih drugih podeželskih območij in občin, se število prebivalcev povečuje zaradi gradnje cenovno dostopnih stanovanj, povprečna starost prebivalcev Benedikta pa je celo precej pod slovenskim povprečjem.

Naši gostitelji pred rojstno hišo Dominika Čolnika, domoljuba in izobraženega vinogradnika, ki je pridelal prvo ledeno vino na svetu sploh.

Gostoljubno in s kopico informacij so nas sprejeli  in spremljali na spoznavanju zanimivosti v občini župan Benedikta mag. Milan Repič, predsednik Turističnega društva Atlantida Anton Mlasko, predstavniki Turistično-vinogradniškega društva Benedikt s predsednikom Marjanom Farasinom, strokovni sodelavec za turizem občine Rok Šijanec in Robi Šiško iz društva DOPPS. V podjetju Noela sta nam Milena in Leon Fras predstavila program vzreje polžev in izdelave krem s polžjo slino. Z lokalno kulinariko in vini pa so se predstavili Kmetija Merčnik, Gostišče na kmetiji Kaučič in Slaščičarna Šijanec.

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik

Naslovna fotografija: Turistični novinarji z županom občine Benedikt mag. Milanom Repičem