Meni Zapri

Povezovanje gostincev z lokalnimi dobavitelji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo tretjega v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki bodo potekali do septembra po vsej Sloveniji v okviru projekta Slovenija – evropska gastronomska regija 2021. Osnovna ideja dogodkov je združiti slovensko  kulinariko z lokalnimi dobavitelji surovin in pogostiti zaslužno skupino. V Ljubljani je tako Gostilna AS v sodelovanju z lokalnim dobaviteljem Ribogojnico Fonda iz Pirana pogostila mednarodno glasbeno komisijo festivala Europa Cantat, predstavnike Evropske zborovske zveze in JSKD. Zbrane sta nagovorila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek in direktorica JSKD, Metka Šošterič.

Slovenija ima vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade. V slovenski kulinarični zgodbi imajo lokalne surovine pomembno vlogo. Slovenski vrhunski šefi prisegajo na živila, ki so sveža, malo ali nič skladiščena, ki niso dolgo potovala in so više kakovosti ter bolj intenzivnega okusa.

»Čeprav je globalno razmišljanje v današnjem svetu prednost, to za gostinstvo zagotovo ne drži. Lokalnost, ki jo v zadnjem času poudarjajo trgovske verige, mi razumemo in živimo že precej časa. Z nekateri dobavitelji delamo že 35 let in ne pade nam na pamet, da bi našo vez prekinili, če bi nekdo pristopil z boljšo cenovno ponudbo in s predlogom, da je posrednik med našim dobaviteljem in nami. Medsebojno zaupanje je tisto, kar šteje. Tudi v kriznih trenutkih takšni dobavitelji brez težav počakajo na plačilo nekaj mesecev, kar se je izkazalo za posebej pomembno v času Covida-19. V tem obdobju, ko smo skoraj leto dni ostali sami, smo spoznali, da smo ena družina, z močno stkano vezjo, ki je ne more prekiniti niti tako hudobna zadeva kot je covid. Kdo nam dobavi ribe, od kod dobimo najboljši paradižnik na svetu, od koga kupimo vino – vse to imamo utečeno že leta, tako da ob nabavi ne doživljamo stresa. Nikoli se nam ne zgodi, da bi morali kaj vrniti, vsak dobavitelj skrbi za to, da nas ne preseneti s slabo sestavino. Zastavi namreč svoje in naše ime ter ime Slovenije,« je povedal Svetozar Raspopović – Pope, lastnik Gostilne As.

Pogostitev z orado iz Ribogojnice Fonda

»Ribogojnica Fonda je edina morska ribogojnica v Sloveniji, njena lega v Piranskem zalivu pa omogoča, da ribe in školjke prispejo naravnost iz morja do katerega koli konca Slovenije le v nekaj urah. Že od samega začetka si vedno prizadevamo svoje ribe prodati čim bolj lokalno. Kratke razdalje od »vil do vilic«, v našem primeru od morskih mrež do miz, pomembno pozitivno vplivajo na končno kakovost tistega, kar imamo potrošniki na krožnikih. Še drugi pozitivni vidiki so: podpora lokalnemu gospodarstvu, svežost hrane, zmanjšanje skladiščenja in transportov, zmanjšanje ogljičnega odtisa, zmanjšanje uporabe embalaže ter različnih kemikalij. V Gostilni As imajo podobno filozofijo in vrednote kot mi. To je prva gostilna v Sloveniji, ki svojim gostom vse od naših začetkov pred šestnajstimi leti vedno in nepretrgoma ponuja Fonda Piranskega brancina,« je dodala Irena Fonda, lastnica in vodja Ribogojnice Fonda.

Naslednje vrhunsko srečanje na temo povezovanja med gostinci in lokalnimi dobavitelji bo avgusta v Gostilni Debeluh v Brežicah, pripravil pa ga bo chef Jure Tomič.

Vir in fotografije: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano