Meni Zapri

Prenovljeni lipiški Hotel Maestoso je tudi uradno odprt

Janez Platiše – S slovesnim prerezom traku so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Sežana David Škabar in direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset tudi uradno v Lipici odprli Hotel Maestoso, kategorije štirih zvezdic superior.  Minister Počivalšek je na slovesnosti dejal, da predstavlja Lipica pomembno kulturno dediščino, ki bi morala doseči svetovni sloves in bila temu primerno tudi gospodarsko uspešna.

Večino denarja za prenovo, ki je Hotelu Maestoso dala novo podobo 50 let po njegovi izgradnji, je zagotovila Republike Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Resorni minister Zdravko Počivalšek je ob slovesnem odprtju poudaril: “To je naložba, ki bo smiselno zaokrožila turistično ponudbo v Lipici, na naši prepoznavni turistični destinaciji, ki ima velik, a še ne dovolj izkoriščen turistični potencial. Po prevzemu upravljanja Lipice smo s strani našega ministrstva že namenili dobrih 23,5 milijonov sredstev, od tega več kot 7 milijonov evrov za obnovo javnega dela. S sprejetjem Zakona o Kobilarni Lipica smo omogočili pogoje za razvoj turistične dejavnosti, predvsem pa zavarovali in kapitalizirali našo kulturno dediščino ter ustvarili pogoje za razvoj turističnega paradnega konja, ki ga ne smemo več prepustiti nepremišljenemu upravljanju. S širitvijo turistične dejavnosti, med katere spada tudi prenova Hotela Maestoso, želimo Lipico postaviti na piedestal slovenske kulturno-zgodovinske dediščine.”

Minister si želi, da bi destinacija Lipica v svetu postala prepoznaven kraj belega konja, ki izvira iz dežele uspešnih, delovnih ljudi iz osrčja Evrope. Odprtje hotela je prvi korak pri doseganju teh ciljev. Potrebno pa bo poskrbeti, med drugim, še za okoliško infrastrukturo.

Novo zgodba turizma v Lipici bo dala pozitivno spodbudo Krasu in širši regiji, je dejal župan Občine Sežana David Škabar in nadaljeval: “Zavedamo se, da je Lipica edinstven biser, zato z vodstvom kobilarne prizadevno sodelujemo in ustvarjamo trdno partnerstvo za nadaljnji skupni razvoj. Želimo, da bi poleg turistov postali redni obiskovalci Lipice tudi domačini in bi se s to kraško oazo ponovno  identificirali. Zato je trdna želja lokalne skupnosti, da Hotelu Maestoso čim prej sledi še prenova bazenskega in wellness kompleksa.”

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset, je ob dolgo pričakovanem odprtju hotela poudaril: “Hotel Maestoso je dobil novo podobo po natanko 50 letih. Tudi danes so pričakovanja velika. Morda še večja in prav take so naše ambicije. Verjamem, da je prisotnega tudi nekaj vznemirjenja, še posebej med tistimi, ki podobo hotela danes spoznavate prvič. Je izvirna, drugačna in drzna. Zato nikogar ne pusti ravnodušnega.”

Še več, cilj Holdinga Kobilarna Lipica je, da Hotel Maestoso 4* superior – s svojo ponudbo, šestim tipom sob, kongresnim centrom in kulinariko s kraškim pridihom ter s strateško usmerjeno promocijo in vrhunsko storitvijo postane pravi magnet za obisk Kobilarne Lipica in Krasa.

Fotografije: Janez Platiše in Tamino Petelinšek, STA