Meni Zapri

4. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so že stalnica, letos bodo potekali med 15. in 26. septembrom na avstrijskem Koroškem. Na njih se bodo srečali številni gostujoči kuharji z vrhunskimi kuharji domače scene, okoli 40 izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa bo predstavilo svoje žlahtne izdelke na poti okusov. Turistično združenje Celovec bo organiziralo več kot 40 kulinaričnih dogodkov.

Celovec pojmujejo kot stičišče alpsko-jadranske regije, zato si v bližnji prihodnosti mesto želi postati nič manj kot alpsko-jadransko mesto užitkov na presečišču treh kulinaričnih kultur, ki so si podobne, a vendar tako različne … Za to so potrebni srečanja, čezmejna izmenjava in medsebojni navdih kuhinj in kuharjev iz avstrijske Koroške, Slovenije, Furlanije in Benečije, pa tudi njihovih dobaviteljev in proizvajalcev visokokakovostnih živil, ki so osnova za odlične jedi.

Izbrane kulinarične prireditve

Od 15. do 26. septembra bodo v Celovcu nanizali več kot 30 izbranih kulinaričnih prireditev, na katerih bodo predstavili preplet kulture in kulinarike na tako imenovanih kulinaričnih jam sessionih. V gledališču Kammerlichtspiele bo na primer potekal kabaret s pokušino kisa pod geslom »kislo zabava«, na popotovanju od Alp do Jadrana se bosta srečali umetnost kuhanja iz Sappade in Trsta ter literarna scena. Avtor in založnik Lojze Wieser pa bo v restavraciji Landhaushof na krožniku prikazal »arheologiji okusov«.

V lokalih v središču mesta bodo pripravljali jedi po receptih, značilnih za regijo, ustvarjali bodo torej jedi, ki predstavljajo bistvo kulinarične regije. Izbrane jedi bodo spremljale različne prireditve, kot so pokušine vina, kuharski tečaji, knjižne mize, degustacijski meniji s poudarkom na pršutu in oljčnem olju ter na skoraj pozabljenih vrstah zelenjave.

Kuharski mojstri iz alpsko-jadranskega območja

Ksenija Mahorčič, foto: Turistična organizacija Celovec

Letošnji gostje bodo poleg avstrijskega kuharja leta 2021, Maxa Stiegla (posestvo Purbach), med drugim vrhunski slovenski kuharji, kot so Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica) in Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik), Italijana Chiara Pavan (restavracija La Venisse, Burano) in Matija Antolovič (Cafè San Marco, Trst), Avstrijca Tom Mascher (Pfleger, Anras) in Rainer Kaufmann (Genusshotel Riegersburg) in seveda Celovčani, kot so Leo Suppan (Leiten, Krnski grad), Stephan Vadnjal (Dolce Vita), Jürgen Kruptschack (Schweizerhaus), Christian Cabalier (Kochwerkstatt) in mnogi drugi.

Uroš Štefelin, foto: Turistična organizacija Celovec

Alpsko-jadranska pot okusov

Vrhunec ob zaključku bo alpsko-jadranska pot okusov v zgodovinskem središču Celovca. Od 24. do 26. 9. bo pokušina regionalnih dobrot med renesančnimi arkadami, na notranjih dvoriščih in lepih trgih. Skoraj 50 razstavljavcev bo predstavilo svoje izdelke, od oljčnega olja, žafrana, sira, divjih zelišč do vin, ekološko pridelanega mesa, sladic in kave. V gosteh bodo priljubljene kulinarične lokacije, kot so Sappada, Okusi Posavja, Riegersburg in Srednja Koroška.

Ustvarjalci in narekovalci trendov

V Celovec prihaja Hanni Rützler, korifeja raziskovanja trendov v prehrani in jedeh. Koronakriza je s svojimi preobrati ustvarila nove možnosti. Pripovedovala bo o potencialih prihodnosti regionalne kulinarike, o težavah in njihovih rešitvah.

Richar Kägi, svetovni popotnik in lovec na trende v kulinariki, bo spregovoril o tem, kako je dobra hrana povezana s stanjem sveta, zakaj bomo v prihodnosti jedli drugače in zakaj je to dobra novica.

Severin Corti je znan kot vrhunski novinar in kritik dobrega okusa. V besednem dvoboju s Christianom Cabalierjem bo ugotavljal, kaj je bolje – baby-beef ali stara krava.

Vse podrobnosti in program bodo v prihodnjih tednih objavljeni na spletni strani www.visitklagenfurt.at/alpenadria

Naslovna fotografija: Turistična organizacija Celovec, Arnold Pöschl