Meni Zapri

Tri nagrade ESPA za inovativnost v slovenskih zdraviliščih

Evropsko združenje zdravilišč (ESPA) je na nedavnem kongresu, ki je potekal v Moravskih Toplicah, podelilo nagrade za inovativnost v zdraviliškem turizmu trem prejemnikom iz Slovenije. To so  Terme Šmarješke Toplice iz skupine Terme Krka, LifeClass Portorož in Fakulteta za turistične študije Turistica, Univerze na Primorskem.

ESPA vsako leto podeljuje nagrade za inovativnost (ESPA Innovation Award), s katerimi spodbuja turistične destinacije in posamezne ponudnike, kot so zdravilišča, hoteli in wellness centri, k razvoju, izboljšavam storitev in odličnosti. Letos se je za nagrade potegovalo več projektov iz 9 držav, med njimi 5 iz Slovenije.

25. kongres Evropskega združenja zdravilišč je letos potekal v Sloveniji, vzporedno z 12. borzo za zdraviliški in wellness turizem. Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je članica združenja ESPA od leta 2017 in je z aktivnim sodelovanjem in ob podpori Slovenske turistične organizacije je uspela pridobiti gostiteljstvo kongresa.

Na kongresu ESPA je bilo 75 udeležencev, od tega 15 preko spleta. Glavne teme kongresa, ki so jih predstavili priznani tuji in domači strokovnjaki, so bile povezane z izzivi v turizmu, še posebej v zdraviliškem turizmu po epidemiji Covid-19, trajnosti, digitalizaciji in izobraževanju na področju balneologije.

Oba dogodka, ki sta bila načrtovana že za leto 2020, sta bila zaradi epidemije Covid-19 prestavljena na letošnje leto. Organizatorjem je uspelo na zdraviliški in wellness borzi SPA-CE Experience 2021, čeprav v manjšem številu, v Slovenijo pripeljati predstavnike turističnih agencij iz različnih evropskih držav, na ESPA kongres pa predstavnike različnih evropskih zdravilišč, zdravstvenih inštitucij in strokovnjake za zdraviliški turizem. Častno pokroviteljstvo obeh dogodkov je prevzelo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na borzi SPA-CE, ki je namenjena predstavitvi ponudbe naravnih zdravilišč iz Slovenije in nekaterih drugih držav, se je v preteklih letih vsakič predstavilo več kot 20 ponudnikov, ki so se srečali s potencialnimi kupci, predstavniki turističnih agencij, specializiranih za zdraviliški in welness turizem. Letošnja borza je zaradi omejitev, povezanih z epidemijo Covid-19, potekala v manjšem obsegu, udeležili pa so se je ponudniki iz Slovenije in Hrvaške ter 15 vabljenih gostov iz Nemčije, Avstrije, Italije, Češke in Rusije.

Predstavniki tujih agencij so za začetek obiskali izbrana slovenska zdravilišča: Thermano Laško, Terme Dobrna in Terme Zreče, nato pa nadaljevali srečanje v Termah 3000 – Moravske Toplice.

Fotografije: Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč