Meni Zapri

V kranjskogorski »V BABI« so odprli novi viseči most

Janez Platiše – Most je tisto, kar združuje, povezuje to, kar je oddaljeno. Povezuje dva bregova reke, zemeljski in nebeški svet. Graditi most pomeni vzpostaviti povezavo, ustvarjati vezi, utreti pot, po kateri lahko hodimo. Z novim visečim mostom »v Babi«, ki so ga odprli preteklo soboto je ponovno vzpostavljena pešpot med Kranjsko Goro in območjem Jasne ne da bi se morali sprehajati ob prometni Vršiški cesti.

Območje jezera Jasna je bilo že od nekdaj priljubljeno zbirališče, še iz časa letoviščarstva. Domačini, postavni mladeniči, ki so v dopoldanskem času upravljali različne vrste del, so se ob večerih »ugvantali« in se odšli zabavat v Jasno, kjer je za dobro vzdušje skrbela živa glasba.

Pogostokrat se je zgodilo, da so kakšno dekle »letoviščarko« odpeljali na območje v bližini novo postavljenega visečega mostu, na tako imenovano klopco ljubezni in ji kaj prijetnega šepetali na uho ter se tako umaknili pred radovednimi pogledi domačinov in ostalih obiskovalcev. Tako se je tega območja prijelo ime »Ostrvo ljubavi«.

Z otvoritvijo visečega mostu »v Babi« to območje nekako ponovno oživlja. Tibetantska vrv namreč povezuje sprehajalno pot po osamelcu v zaplavnem prostoru hudournika, imenovanem tudi Baba, z obstoječo potjo na strmi levi brežini hudournika.

Nekaj tehničnih podatkov o visečem mostu:

  • Razpon tibetantske vrvi znaša 30 m in poves 1,4 m.
  • Na obeh brežinah je most sidran s pomočjo pasovnih sider.
  • Gradnja se je začela novembra 2020, končala pa junija 2021.
  • Gradnjo je izvajalo podjetje Kaskader d.o.o. iz Idrije.
  • Investicija je znašala približno 38.500 EUR brez DDV

Fotografije: Turizem Kranjska Gora