Meni Zapri

Bilo smo na Cesti Gradov

Sedmerica članic in članov našega društva se je v začetku tedna udeležila dvodnevne študijske poti po čezmejni slovensko-avstrijski Cesti gradov – Castle Road, v katero je vključenih 37 gradov, dvorcev, samostanov in zgodovinskih utrdb. Kmalu se bodo v Cesto gradov vključili še štirje hrvaški.

Sprva, pred približno 40 leti, so bili v Cesto gradov vključeni gradovi na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem, pobudo za povezovanje pa je dal Konzul mag. Andreas Bardeau, lastnik gradu Korenberg v Riegesburgu. Cilj povezovanja je skupna promocija in ohranjanje kulturne dediščine ter izmenjava izkušenj z upravljanjem zgodovinskih stavb. Cilj je tudi skupno oblikovanje programov za trženje prek turističnih agencij in organizatorjev potovanj.

Izkušnje si lastniki in upravljalci gradov izmenjujejo tudi na skupnih študijskih poteh. Tretje poti, ki so jo organizirali v okviru projekta Interreg, smo se udeležili tudi slovenski novinarji.

Iz Slovenije so v čezmejno Cesto gradov vključeni Grad Grad, Grad Murska Sobota, Dvorec Rakičan, Lendavski grad, Grad Negova, Grad Slovenska Bistrica, Ptujski grad, Grad Velika Nedelja in Grad Ormož.

V okviru študijske poti smo si tokrat na avstrijskem Štajerskem ogledali samostan Vorau, Grad Festenburg, Grad Aichberg, Dvorec Obermayerhofen, Vrtni dvorec Herberstein, Grad Deutschlandsberg, Dvorec Ottersbach in Grad Seggau.