Meni Zapri

V Gostilni Bistra pokušina koliščarskih jedi

Pred desetletjem je UNESCO na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine dodal prazgodovinska kolišča okoli Alp. Obletnica je tudi razlog, da sta se na pobudo Krajinskega parka Ljubljansko barje dve gostilni – Gostilna in hotel Bistra ter Gostilnica Jezero – pridružili pobudi, da se obiskovalcem začnejo ponujati koliščarske jedi na sodoben način.

Ob tej priložnosti sta Mateja Bajc iz Gostilne in hotela Bistra ter Jure Fras iz Gostilnice Jezero v sodelovanju z arheologom dr. Antonom Veluščkom z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU zasnovala dva koliščarska menija, ki so ju najprej degustirali novinarji Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Oba menija se s prvotnimi sestavinami, ki so jih uporabljali že koliščarji, vračata v čas pred 5000 leti, vendar so jedi pripravljene na sodoben način. Iz kuhinje kuharskega mojstra Gostilne Bistra je dišalo kot v časih, ko so tukaj živeli koliščarji, ko je pripravil gosje dimljene prsi z zeliščno skuto, korenčkovo juha s kumino in popečeno slanino, jelenov file s timijanovim maslom v brusnični omaki in oblanci kozjega sira, ješprenjček z gobami in polnozrnat praženec z lešniki, brusnicami in medom. Verjetno koliščarji takrat niso imeli na voljo tako izpopolnjenih menijev, pa vendar je cilj zasnove menijev drugje: vračanje k našim koreninam, a na sodoben način, in obuditev pradavnih običajev ter jedi.