Meni Zapri

Jutri bo Svetovni dan digitalnega detoxa

Svetovni dan digitalnega detoxa – World Digital Detox Day je globalno gibanje za mentalni wellbeing, njegov namen pa je izobraziti človeštvo o pomembnosti ohranitve realnega sveta. Iniciativa želi tudi izobraziti naslednje generacije o mentalnem zdravju in dvigu pomena svetovnega dneva digitalnega detoxa.

SDDD vabi posameznike, da se naučijo ohraniti zdravo tehnološko-humano interakcijo. Želi jih prepričati, da nekaj ur v vsakem mesecu namenijo digitalnemu detoxu za izboljšanje zdravja.

Glavna misija gibanja je Izklopi & Vklopi:

  • zmanjšaj uporabo tehnologije
  • vzpostavi ravnotežje
  • povečaj osebne stike
  • izboljšaj počutje
  • osredotoči se na mentalni wellness

Pobudnica gibanja je dr. Rekha Chaudhari, ki je na pomen digitalnega detoxa prvič opozorila v juliju 2016, z namenom, da se dvigne zavest o nenapisanih posledicah prevelike uporabe tehnologije in socialnih medijev. Rastoča in izredno agresivna raba tehnologije v vseh sferah našega življenja poleg drugih težav  vpliva na mentalno zdravje, zato je dan digitalnega detoxa nujno potreben za dvig zavedanja po celem svetu in zahteva pozornost svetovnih voditeljev.

SDDD je sestavni del Global Wellness Instituta, ki so ga podprli tudi mnogi svetovni voditelji s področja wellnessa, da rešijo prihodnje probleme za human način življenja. S SDDD organizatorji upajo na bolj ozaveščen in premišljen način uporabe tehnologije. Cilj je pomagati posameznikom živeti polno in smiselno življenje, ki jih bo pripeljalo bliže k uravnoteženemu in holističnemu načinu življenja, ki promovira tako mentalno kot fizično dobro počutje – wellbeing.

Slovenska naravna zdravilišča podpirajo gibanje

Zaradi navedenih karakteristik in usmeritev, ki jih v veliki meri izpostavljamo tudi s programi za dobro počutje v slovenskih naravnih zdraviliščih, smo se odločili gibanje podpreti. V številnih slovenskih naravnih zdraviliščih prav tako nagovarjajo k digitalnemu detoxu in imajo za to pripravljene tudi programe, saj naj bo eden od ciljev bivanja v zdravilišču tudi več posvečanja drug drugemu in samemu sebi.

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč je bil imenovan za ambasadorja Svetovnega dne digitalnega detoxa za Slovenijo.

Vir: Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč