Meni Zapri

Mediteranska in Kraška Slovenija skupaj na EXPU v Dubaju

Makrodestinacija Mediteranska in Kraška Slovenija se bo na EXPU v Dubaju predstavila s petjem, plesom in igro. Poglavitno sporočilo predstavitve bo »Naj se vaši čuti predramijo« (»Let your senses be blown away«).

Med 9. in 16. februarjem se bodo na slovenskem paviljonu skupaj predstavile destinacije Vipavska dolina in Nova Gorica, Brda, Zeleni kras, Kras in Brkini, Ankaran, Koper, Izola, Portorož in Piran.

Plezanje v Mišji peči v Ospu, foto: Jaka_Ivančič

Mediteranska in Kraška Slovenija se bo obiskovalcem med drugim predstavila z videom, glasbo, petjem in plesom v sodelovanju s Kobal production in prvo Slovenko, ki se je šolala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, Vipavko Tjašo Fajdiga.

Nanos, foto: Aleš Petrič

Po besedah Lenarta Kobala iz Kobal production, kjer so zasnovali koncept predstavitve, lahko vse lepote slovenskega mediteransko-kraškega območja raziskujemo s kolesom, zato v pripovedi o regiji kolo predstavlja svojevrstno rdečo nit. Prvoosebna pripoved sledi čutom, pristnim vtisom in popelje gledalca od morja čez istrske griče vse do kraške planote, Vipavske doline in briških gričev, preko znamenitih naselij, edinstvenih okusov in štirih vinorodnih okolišev. Nastopu daje čar tudi prostorski zvok, ki spremlja kolesarsko popotovanje.

Vipavska dolina, foto: Alen Milavec

»Koordiniranje osmih destinacij se nam je sprva zdel kar trd oreh, a se je nato izkazalo za izredno pozitivno izkušnjo. Delovali smo zelo usklajeno, enakovredno prispevali predloge ter se hitro zedinili pri izboru kreativne in inovativne predstavitve, ki te s svojo dinamičnostjo takoj ponese v mediteransko-kraški svet. Uspešna realizacija skupnega nastopa nas navdihuje, da bomo taka sodelovanja v prihodnje le še okrepili in svoje moči združili še pri drugih projektih«, pravi Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož, ki koordinira predstavitev Mediteranske in Kraške Slovenije na EXPU.

Vir: Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper

Naslovna fotografija: Objem in panorama srednjeveškega Pirana, foto: Jaka Ivančič