Meni Zapri

Nov film o zeleni zgodbi Slovenije

Cveta PotočnikSlovenska turistična organizacija je v sodelovanju s produkcijsko hišo Karata Film ustvarila novi promocijsko-dokumentarni film o zeleni zgodbi Slovenije, Slovenia Green, premierno so ga prikazali na sejmu Alpe-Adria.

Rdeča nit v filmu je vožnja po Sloveniji s kolesom, ki omogoča povsem drugačne poglede na slovensko pokrajino kot na primer vožnja z avtomobilom. Film predstavlja Zeleno Slovenijo in njeno trajnostno naravnanost, zato sta tudi izbrani prevozni sredstvi za njeno odkrivanje – kolo in deloma tudi vlak –  okolju prijazni.

V pogovoru po premieri filma so sodelovali Jan Klavora, Maja Roš, Aljaž Tepina in voditeljica Livija Kovač Konstantinovič.

Glavni igralec v filmu in tudi njegov producent Aljaž Tepina se s kolesom pelje od Ljubljane do Posočja, Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa ter nazaj preko prestolnice proti Sevnici, Podčetrtku, Ptuju in Mariboru. Izbrana trasa omogoča posnetke lepe narave in pri njenem načrtovanja je sodeloval Jan Klavora, kolesarski navdušenec in direktor turistične agencije Visit Goodplace. Na poti se Tepina ustavlja pri ponudnikih turističnih nastanitev, ki so nosilci znaka Slovenia Green, ti pa pripovedujejo, kaj je tisto v njihovi ponudbi, kar jih loči od drugih, kako so razvijali trajnostno zgodbo in zakaj so se odločili zanjo.

Ustvarjalci filma o zeleni zgodbi Slovenije, Slovenia Green

Napovednik filma, ki zlasti predstavlja prednosti trajnostno naravnane Slovenije, ki jo Slovenska turistična organizacija spodbuja z znamko Slovenia Green.

Območja in ponudnike, ki v filmu nastopajo, povezuje nova pot Slovenia Green Gourmet Route, ki je v letu 2021 nastala v sodelovanju s Konzorcijem Slovenia Green in destinacijami, skozi katere pelje. Pot je posebnost v svetovnem merilu, saj povezuje le destinacije in ponudnike s trajnostnimi certifikati, ki izpolnjujejo kriterije Zelene sheme slovenskega turizma, krovnega slovenskega programa za spodbujanje trajnostnega razvoja v turizmu.

Naslovna fotografija: Glavni igralec filma in producent Aljaž Tepina, fotografije Cveta Potočnik