Meni Zapri

Namesto Sarajeva in Mostarja v prekrasno “mesto na zrnu soli” Tuzlo

Marjeta Kirn Kljajič – To »zrno soli« je na stotine milijonov ton kamene soli in slane vode, ki jo je za seboj pustilo staro Panonsko morje, ko se je pred več kot desetimi milijoni let umaknilo s tega območja.

Tuzla je tretje največje mesto Bosne in Hercegovine in upravno središče Tuzlanskega kantona Federacije Bosne in Hercegovine. Od leta 2013 ima 110.979 prebivalcev.

Tuzla je edino mesto v Evropi, ki ima slana jezera in edino mesto na svetu, katerega slana jezera in plaže se nahajajo v središču mesta.
Kompleks panonskih jezer sestavljajo 3 jezera različnih velikosti in globin ter slani slapovi.

Kompleks Panonskih jezer vključuje Arheološki park Neolit-Sojenica in Geološki razstavni muzej Panonica, otroški zabaviščni park, športna igrišča in številne druge gostinske, kulturne in zabavne objekte. Doslej je v panonskem kompleksu uživalo na milijone obiskovalcev.

Mesto Tuzla je prejelo nagrado UNWTO ULYSSES AWARD, najvišje priznanje Svetovne turistične organizacije Združenih narodov.

Tuzla je upravni sedež ter gospodarsko, kulturno in izobraževalno središče Tuzlanskega kantona, najbolj naseljenega in enega najbolj razvitih kantonov v Bosni in Hercegovini. Na Univerzi v Tuzli študira okoli 16.500 študentov.

Fontana na glavnem trgu.

Zgodovina mesta sega v 9. stoletje; moderna Tuzla sega v leto 1510, ko je postala pomembno garnizonsko mesto v Otomanskem cesarstvu.

V Bosni in Hercegovini Tuzla velja tudi za eno najbolj multikulturnih mest v državi in ​​ji je uspelo ohraniti pluralistični značaj mesta skozi celotno vojno v Bosni in po njej, z Bošnjaki, Srbi, Hrvati in majhno manjšino bosanskih Judov.

Ugodna geografska lega omogoča Tuzli dobro povezanost z drugimi regijami v Bosni in Hercegovini, pa tudi s sosednjimi državami, Hrvaško, Srbijo in Črno goro, skoraj enakovredno pa tudi s Slovenijo in z regijami jugovzhodne, srednje in zahodne Evrope.

Tuzla ima tudi svoje letališče, ki je s svojimi zmogljivostmi in opremo pripravljeno sprejeti lete za civilni in tovorni promet.

Slapovi

Naslovna fotografija: Največji trg v Bosni

Fotografije: Turistična organizacija mesta Tuzla in Marjeta Kirn Kljajič