Meni Zapri

Vselej na novo odkrita privlačnost Krasa

Turistični novinarji smo v manjšem ali večjem številu bili že na več študijskih poteh po Krasu, torej Kras že kar dobro poznamo in vendar nam Kraševci vedno pokažejo kaj novega. Na včerajšnjem obisku Dutovelj in Štanjela v organizaciji Območne razvojne agencije Krasa in Katje Kralj, strokovne vodje destinacije Kras in Brkini  se nas je še posebej dotaknil obisk Pepinega kraškega vrta na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah. V vlogi Pepe nam ga je predstavila Tanja Godnič, sopotnica profesionalnega oblikovalca vrtov Boruta Benedejčiča.

Tanja Godnič v vlogi Pepe v Pepinem vrtu

Zgovorna Tanja Godnič nam je slikovito pripovedovala o življenju vaških žena nekoč, o povezanosti Kraševcev z naravo in prilagajanjem življenjskim pogojem na skopi kraški zemlji. Veliko zanimivega smo izvedeli o značilnih rastlinah na kraških vrtovih, o značilnih elementih kraške arhitekture ter o tem, kako je človek oblikoval kraško kulturno krajino in kako varčno so Kraševci vselej znali ravnati z vodo.

Ogled Pepinega vrta zdaj nadgrajujejo s spoznavanjem kraških naravnih in arhitekturnih posebnosti z vabilom na potepanje po Teranovi krožni poti Dutovlje, ki so ga poimenovali »S Pepo po Krasu«. V kraški gmajni s pogledom na vinograde se med potepanjem najde čas tudi za marendo.

Marenda z lokalnimi kraškimi dobrotami

Pot nas je vodila tudi na Štanjel, ki v zadnjih letih z različnimi ponudniki v ozkih štanjelskih gasah in lepo urejenim Ferrarijevim vrtom postaja vedno bolj privlačen, vedno bolj privlačen tudi zaradi postopnega a vztrajnega obnavljanju Gradu Štanjel. Na njem so na pomlad v mansardi palacija odprli sodobno urejen doživljajski in interaktivni muzej z razstavo Narava in človek na Krasu.

Razstava Narava in človek na Krasu
Na grajskem dvorišču okušanje kraških dobrot

Če je v preteklosti gostinska ponudba na gradu  doživljala vzpone in padce, je zdaj, odkar ga je prevzela družina Komel iz Kobjeglave (znana po stari pršutarni in kisarni Q Komel) nedvomno na enem izmed vrhuncev. O tem so nas prepričali njihovi pršuti in mesnine, sveže in sezonske jedi iz lokalnih sestavin, pa domiselna uporaba zelišč, Zidaričev sir jamar in drugi siri ter dobrote.

Naslovna fotografija: Marenda v kraški gmajni

Fotografije: Cveta Potočnik