Meni Zapri

Prva obletnica novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču

Prvi potniki so z novega terminala letališča Jožeta Pučnika poleteli 1. julija 2021. Danes je  terminal poln življenja, saj se ob sproščanju omejitev potovanj in naraščajočem povpraševanju po letih število potnikov strmo vzpenja. Terminal se še naprej razvija – na prvo obletnico njegovega delovanja so uradno odprli razširjen  del brezcarinske trgovine z gostinsko ponudbo All Yours Ljubljana.

Od odprtja je skozi terminal A potovalo več kot 450.000 potnikov, do konca leta 2022 pa pričakujejo, da bodo v njem oskrbeli že okoli 1,2 milijona potnikov.

»Fraport Slovenija je v novo infrastrukturo investiral, da bi bili pripravljeni na prihodnjo rast potniškega prometa in veseli smo, da prvo obletnico njegovega delovanja praznujemo ob znatnem okrevanju,« je ob tej priložnosti dejala dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

Odprtje razširjene ponudbe enote All Yours

Naraščajoče število potnikov omogoča širitev komercialne ponudbe v terminalu A. Danes sta partnerja pri projektu, Fraport Slovenija in smartseller, s simbolično slovesnostjo in prerezom traku odprla nov del trgovine z gostinsko ponudbo All Yours.

»Število kupcev v naši trgovini je v preteklem letu preseglo naša pričakovanja, še posebej med potniki, ki potujejo z nizkocenovnimi prevozniki. Prav tako so nad pričakovanji vrednosti, ki jih potniki namenijo za nakupe. Naš popolnoma prilagojen pristop k ustvarjanju moderne nakupovalne izkušnje, ki odpravlja meje med nakupi in gostinsko ponudbo, prepriča tudi najbolj zahtevne kupce, da tukaj preživijo svoj čas na letališču in uživajo v ponudbi. Ljubljansko letališče je kot srednje veliko letališče idealen prostor za tak koncept. Hvaležni smo za tesno partnerstvo s Fraportom Slovenija pri tem projektu, ki je pomagalo ustvariti edinstveno in inovativno nakupovalo izkušnjo na slovenskem potovalnem vozlišču,« je ob odprtju povedal Karl Niendorf, poslovodni direktor smartsellerja, skupnega podjetja globalnega trgovca v segmentu potovanj, Gebr. Heinemann in specializiranega podjetja za gostinske ponudbe v segmentu potovanj, casualfood.

Nadaljnji razvoj terminala

Po odprtju se terminal A še naprej razvija. V začetku leta 2022 je pridobil povezavo s starim terminalom B, kar omogoča pretok potnikov med objektoma ter dostop do novega prostora za prijavo na let in varnostno kontrolne točke oziroma parkirne hiše. Kasneje letos bodo razširili še poslovni salon in nadkrili njegovo teraso.. V prostoru za prijavo na let bodo namestili nove točke za samostojno prijavo in oddajo prtljage. Čez poletje bo Fraport Slovenija preuredil servisne ceste med parkirno hišo in starim terminalom – zgradil bo krožišče in omejil dostop do parkirnih mest za shuttle prevoznike.

V zadnjem letu je nekaj sprememb doživel tudi stari terminal. Določene dele so prenovili in preuredili za sprejem prihodnih potnikov izven schengenskega območja. Na mejnem pregledu so namestili tudi točke za samodejno mejno kontrolo.

Nadaljevanje dinamične rasti potniškega prometa čez poletje

V zadnjih mesecih ljubljansko letališče beleži dinamično rast potniškega prometa, ki jo spodbuja sproščanje omejitev potovanj in naraščajoče povpraševanje po letih. To rast znatno podpira tudi čarterski promet. V prvih šestih mesecih leta 2022 je prek letališča potovalo več kot 385 tisoč potnikov, kar petkrat več kot v primerljivem obdobju lani. V letošnjem maju je bilo oskrbljenih šestkrat več potnikov (84.886 potnikov) kot maja 2021.

“Pred nami so prometno najbolj pestri meseci. Evropska letalska industrija se sooča z zahtevnim izzivi, saj ob skokoviti rasti števila potnikov ne more zagotoviti zadostne delovne sile. Prevozniki so primorani omejevati ponudbo sedežev na letalih in odpovedovati določen odstotek letov. Na naše letališče to trenutno še nima znatnega vpliva in upamo, da bo tako tudi ostalo. Pričakujemo, da se bo dinamična rast prometa nadaljevala čez poletje, ko bodo mesečne številke presegale 100.000 potnikov. To nam bo omogočilo izpolniti in, upamo, celo preseči načrtovano število potnikov ob koncu leta, ko naj bi jih oskrbeli 880.000. Fraport Slovenija v visoko poletno sezono vstopa operativno dobro pripravljen. Naše službe nam je uspelo okrepiti za potrebe povečanega prometa,” je pojasnila dr. Babett Stapel.

Mreža letov ljubljanskega letališča je bila nedavno okrepljena z dodatnimi rednimi povezavami, ponudba čarterskih letov pa je ob nastopu šolskih počitnic v polnem zamahu. V poletnem voznem redu lete na 19 destinacij ponuja 15 rednih prevoznikov.

Večja izbira počitniških destinacij s čarterskimi leti

Ponudba čarterskih letov bo počitnikarjem omogočila večjo izbiro destinacij kot lani. V poletnih mesecih bodo v ponudbi turističnih agencij, ki organizirajo čarterje z ljubljanskega letališča, najbolj priljubljene destinacije v Turčiji, Španiji, Egiptu in na številnih grških otokih. Potniki v letošnjem letu z direktnimi čarterskimi leti lahko letijo v kar 16 državpoleg omenjenih še v Albanijo, na Azore, Islandijo, v Italijo, Jordanijo, Latvijo, na Malto, v Črni goro, na Nizozemsko, Portugalsko, Škotsko, v Tunizijo in na Zanzibar.

Vir in fotografije: Fraport Slovenija