Meni Zapri

V Štanjelu bo zrastel Kulturni inkubator

V Štanjelu so prejeli odločbo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije o sofinanciranju projekta Kulturni inkubator Štanjel v znesku 1.660.000 evrov. S tem bo tudi dokončno zaključena celovita prenova gradu Štanjel, ki traja že skoraj 50 let, so sporočili iz Informacijskega centra Visit Štanjel.

Do leta 2025 bodo tako v štanjelskem gradu, poleg kulturnega inkubatorja, uredili  še Muzej slovenskega jezika in knjige. S tem bo Slovenija dobila prvi tovrstni muzej, ki bo na enem mestu, na sodoben in interaktiven način predstavil bogato dediščino slovenske besede in knjige. V muzeju bo mogoče s pomočjo sodobnih interaktivnih tehnologij  spoznati tudi vsa narečja s celotnega slovenskega kulturnega prostora – od Slovenske Benečije do Porabja,  Avstrijske Koroške,  Avstrijske Štajerske do Istre.

Razen novih muzejskih prostorov bodo na gradu Štanjel uredili tudi novo poročno dvorano in sodobne konferenčne prostore, ki bodo dostopni tudi invalidom. Načrtujejo tudi prostore za start-up podjetja s področja kulture in turizma. Z vzpostavitvijo kulturnega inkubatorja bo grajsko dvorišče dobilo svojo končno  podobo.

S skupno vrednostjo nekaj več kot 2,1 milijona evrov gre za največjo posamično investicijo v obnovo gradu Štanjel, s katero bo ta pridobil več kot 900 kvadratnih metrov na novo urejenih grajskih prostorov.

Gre za pomemben mejnik v dolgoročnem razvoju Štanjela, zato odločitev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije v Štanjelu toplo pozdravljajo in se veselijo prihajajočih izzivov, ki jih ta prinaša. 

Naslovna fotografija: Grad Štanjel, foto: Cveta Potočnik