Meni Zapri

Hochkönig na Solnograškem – raj za planinarjenje in gorsko kolesarjenje

Drago BulcHochkönig je regija s 340 km planinskih poti in prog za začetnike in izkušene rekreativce. Sredi marca sem na Solnograškem odkril večini Slovencev manj znano smučarsko regijo, v kateri so v zadnjih letih povezali pet manjših smučišč s središčem v največjem kraju Maria Alm. Nekako v sredini in visoko nad vsemi kraji pa dominira 2941 m Hochkönig, po katerem so dali ime celotni turistični regiji. S smučišči in celotno zimsko turistično ponudbo sem bil zelo zadovoljen, in ker rad planinarim in sem si lani omislil tudi gorsko kolo, sem sklenil, da te kraje raziščem tudi poleti.

Drago Bulc na Solnograškem

Planinarjenje po travnatih in gozdnatih planinah

Čeprav so gorski vršaci tako kot povsod v Alpah v najvišjih legah kamniti in strmi, tako je tudi okrog Hohköniga, pa so nižje ležeči vrhovi in pobočja gora do dolin pretežno poraščeni z gozdovi in zelenimi travniki. Tako kot povsod pri naših sosedih so planinski pašniki polni govedi in drobnice, večina planšarij pa je odprta tudi za turiste.

Poleg planšarskih koč je v zelenem delu gora tudi veliko planinskih koč in v nižje ležečih predelih, do koder so speljane dobro urejene ceste, tudi nekaj zelo lepo urejenih nastanitvenih turističnih objektov, ki nudijo vse vrste ponudbe tudi za najbolj zahtevne goste.

In kar najbolj navdušuje, urejeni so v planinskem slogu in skoraj v celoti so zgrajeni iz lesa. Vsi po vrsti pa so, kot povsod v Avstriji, okrašeni z obilico cvetja.

Do vseh teh planšarij so iz doline speljane lepo urejene ceste in planinske poti, ki se pogosto vijejo med visokimi smrekovimi gozdovi. Vseh skupaj je kar 340 km in so zelo dobro označene in na nevarnih mestih, ki jih je sicer malo, tudi zelo dobro zavarovane.

Raj za e-kolesarjenje – kraljeve ture z e-kolesom po regiji Hochkönig

Proge, po katerih se pozimi smučajo tisti, ki se ne upajo spustiti po najbolj strmih progah, se poleti spremenijo v lepo urejene gorske pašnike, ko se sneg skopni postanejo lepe gozdne ceste ali pohodniške poti in so idealne za gorsko kolesarjenje.

Zato ker proge niso preveč strme jih zmorejo tudi z manj kondicije nabiti gorski kolesarji, z e-kolesi pa so primerne tudi za tiste z manj moči in še posebej za tiste v zrelih letih, ki brez pomoči elektrike ne bi prikolesarili daleč v hrib.

Tudi kolesarske poti in steze so odlično označene in opremljene s kar 24 servisnimi postajami, ki so opremljene z električnimi polnilnicami in z orodjem za najnujnejša popravila. Zaradi električne napeljave so jih postavili poleg gorskih domačij in koč, v katerih se lahko odžejate in napolnite želodec.

Za vse kolesarske ture si lahko najamete tudi vodiča, vse vodene ture pa imajo predvidene tudi kulinarične postanke, na katerih spoznate lokalno kulinariko, ki je prirejena modernim športnim želodcem. Ponudniki so se s svojo ponudbo prilagodili tudi vegetarijancem in veganom, ki jih je med rekreativci vse več.

Za tiste, ki se zaradi dobre označenosti prog odločijo, da bodo kolesarili sami, z družino, prijatelji in znanci, pa je označenih 26 prog, ki so dolge od 3,3 do 142 kilometrov.

Brezplačne storitve in popusti s kartico ugodnosti

Da se lažje odločite za vam ustrezno progo, dobite v vsakem turističnem biroju brezplačen vodnik z opisi in podatki o zahtevnosti, ki ga s čitalcem QR kode lahko prenesete v svoj mobilni telefon.

Če na poti omagate, ali pa vam odpove kolo, lahko pokličete taksi, ki je za imetnike kartice ugodnosti Hochkönig Card brezplačen. Zaradi številnih popustov in brezplačnih turističnih storitev, ki jih dobite s to kartico, ki velja skoraj v vseh turističnih objektih v celotni regiji, vam jo še posebej priporočamo.

Imetniki Kartice ugodnosti imajo med drugim tudi  brezplačen prevoz na vseh žičnicah, ki obratujejo poleti (vključno s kolesom) in z vsemi sredstvi javnega prevoza na območju doline Pinzgau. Vključuje tudi pohodniški avtobus, ki zjutraj na izhodiščne točke za planinske ture zapelje planince in jih pred večerom, ko se vrnejo s planinskih tur v dolino, pripelje do njihovih turističnih bivališč.

Poleg tega pa imate s kartico Hochkönig Card tudi brezplačne izlete z navadnimi in e-kolesi, z njo so brezplačno dostopna vsa kopališča in teniško igrišče, brez vstopnine pa si lahko ogledate tudi Muzej rudnika bakra. S kartico ugodnosti se lahko enkrat zapeljete tudi po 1,6 km dolgi letni sankaški progi, z višinsko razliko 345 metrov in 61 zavoji in 3 skoki.

Zelena devetka

Poleg številnih kulinaričnih tur peš ali na kolesu je največja posebnost počitniške regije, ki se razteza po dolinah in v večini po gorskih pobočjih od Mülbacha prek Dientna do Maria Alma, turistična zeliščarska ponudba.

Kdor bi rad spoznal gorsko zdravilno cvetje in zelišča, naj se odloči za pohod ”Zelena devetka”. Sestavljen je kar iz devetih etap, ki vključujejo oglede kar 16 gorskih travnikov polnih planinskega cvetja in zdravilnih zelišč. V kočah poleg njih organizirajo tečaje in delavnice v poznavanju zdravilnih zelišč, na koncu pa iz njih in drugih planinskih sestavin pripravijo okusne jedi. Če mislite, da te poti ne boste zmogli, si premagovanje kakšne etape lahko olajšate s prevozom z žičnico.

Na koncu naj vam povem le še to, da lahko v turistični regiji Hochkönig prenočujete in se prehranjujete na poceni turističnih kmetijah, pa seveda tudi v izredno lepo urejenih in še vedno domačnih hotelih z raznovrstno ponudbo najrazličnejših storitev. Cene pa so seveda tem prestižnim doživetjem primerne.

Fotografije: Drago Bulc