Meni Zapri

Peta trgatev v Grajskem vinogradu na Ljubljanskem gradu

V letu 2016 so na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, zasadili 1050 trsov bele sorte belpin (chardonnay) in rdeče sorte rdečegrajc (zweigelt). Ljubljana je tako dobila novo mestno pridobitev, posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) in si tudi na ta način utrdila naziv iz leta 1987 »mesto trte in vina«.

Ljubljanski grad z Grajskim vinogradom, potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču, z Grajsko vinoteko in z lastno polnitvijo vina iz Grajskega vinograda lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo.


Danes je potekala peta trgatve v Grajskem vinogradu. Strokovni nosilec, ki skozi celo leto skrbi za Grajski vinograd je Kmetijski inštitut Slovenije pod vodstvom predstojnika Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo dr. Francija Čuša, za urejenost vinograda pa  poskrbijo sodelavci Ljubljanskega gradu.

Po oceni strokovnega nosilca je tako belo kot rdeče grozdje lepo dozorelo, na podlagi meritev se obeta še en kakovosten letnik z ustrezno vsebnostjo sladkorja in kislin v moštu.

Vremenske razmere so bile v tem letu ugodne, pričakovati je polno rodnost, kar pomeni dober kilogram grozdja na trto ter kasneje, v letu 2023, ustekleničenje približno 600 steklenic posamezne sorte.


Nekaj manj bodo v jesenskem obdobju ustekleničili Grajskega vina letnika 2021, kar je posledica spomladanske pozebe v lanskem letu. Po kakovosti bo vino letnika 2021 dober letnik, ki bo okoli Martinovega na voljo v Grajski trgovini, okušati ga bo mogoče tudi v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu in v kulinarični ponudbi.

Vir in fotografije: Ljubljanski grad