Meni Zapri

Dnevi slovenskega turizma 2022

Cveta Potočnik – Dnevi slovenskega turizma bodo letos potekali od 14. do 16. novembra v Thermani Laško. Drugi dan, to je 15. novembra, pa bo v Celjskem domu v Celju potekala svečana prireditev s podelitvijo priznanj, med njimi tudi priznanja Kristalni Triglav 2022, ki ga za vidne dosežke na področju turizma podeljuje naše Društvo turističnih novinarjev Slovenije.

Gre za vsakoletno  osrednje strokovno srečanje slovenskega turizma in gostinstva, ki ga organizirajo vse večje institucije s področja turizma v Sloveniji. Obsežen program in osrednjo temo so predstavili na današnji novinarski konferenci. Na plenarnem zasedanju bo govora o uresničevanju aktualne Strategije slovenskega turizma do leta 2008, katere cilj je zlasti doseganje višje dodane vrednosti na osnovi prestrukturiranja ponudbe.

Kot je na novinarski konferenci dejal Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, upa, da bo po referendumu že mogoče vzpostaviti načrtovano Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Orisal je ukrepe, s katerimi vlada blaži posledice energetske krize in za zajezitev inflacije ter predvidene ukrepe za stabilnejše poslovno okolje.

Na novinarsko vprašanje, kakšno je stališče gospodarskega ministrstva glede lastništva slovenskih hotelov, v katerih ima delež država, pa je dejal, da za enkrat vlada o tem še ni odločala.

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije je povedala, da bo STO v prihodnjem letu tržne in promocijske aktivnosti usmeril zlasti na trge, ki bodo po napovedih Evropske potovalne komisije med največjimi evropskimi emitivnimi trgi. Največja nova projekta STO v naslednjem obdobju pa sta razvoj nacionalnega podatkovnega središča za boljše upravljanje turizma in usmerjanje turističnih tokov ter oblikovanje modela organiziranosti slovenskega turizma.

Andrej Prebil, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije je letošnje turistično leto ocenil kot dobro, ne pa tudi odlično, k čemur so pripomogli tudi turistični boni.

Na osnovi podatkov z globalnih in evropskih trgov pa je pričakovati, da bodo na povpraševanje najbolj vplivali višji življenjski stroški in stroški energije, zato se bo izrazitejše okrevanje turizma verjetno zamaknilo v leto 2024.

Da imamo sodobno strategijo turističnega razvoja, je ocenil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, vendar zanemarjamo avtentičnost in tradicijo, tudi v gostinstvu. Slej kot prej je lastništvo hotelov v državni lasti nerešeno, je še opozoril.

Na 69. Gostinsko turističnem zboru, prav tako v okviru Dnevov slovenskega turizma, bo letos sodelovalo 160 ekip, v organizaciji Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa bo potekal posvet s pomenljivim naslovom: Gostinci si zaslužimo več.

Fotografije: Cveta Potočnik