Meni Zapri

Novi predsednik TZS je Dominik S. Černjak

Skupščina Turistične zveze Slovenije (TZS) je za novega predsednika TZS izvolila Dominika S. Černjaka, ki je Turistično zvezo Slovenije že vodil med leti 2006-2010, pozneje pa je bil njen podpredsednik.

Dominik S. Černjak deluje v slovenskem turizmu že skoraj 3 desetlejta. V okviru turistične društvene organiziranosti in TZS je kot prostovoljec aktiven že 24 leto. Turizem vidi kot trajnostno panogo in način sobivanja ter tako tudi deluje. Med drugim je zaslužen za revitalizacijo jezera Jasna, kjer vodi Jasna Chalet Resort. Za svoje zasluge pri trajnostni revitalizaciji nekoč že uspešne turistične zgodbe je prejel kar dve prestižni priznanji: priznanje za izjemen prispevek pri razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično-gostinska zbornica ter uvrstitev v finale nagrade Sejalec, ki jo podeljuje Slovenska turistična organizacija in je najvišje priznanje za najbolj inovativne turistične produkte. V letu 2022 pa je projekt pridobil tudi eko certifikat Travel Life in se uvrstil s slovensko zeleno shemo. Konec leta pa je bila v izboru mednarodnega ocenjevanja SKI AWARDS Jasna Chalet Resort zmagovalka v kategoriji naj ski chalet Slovenije 2022.

Skupščina Turistične zveze Slovenije
Udeležence Skupščine TZS je nagovoril tudi Drago Bulc, častni predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, foto: Janez Platiše

Za še večje vrednotenje prostovoljcev

»Turistična zveza Slovenije bo pod njegovim vodstvom nadaljevala prizadevanja za še večje vrednotenje, spoštovanje in vključevanje prostovoljcev v shemo slovenskega turizma. » Če v svetu in turizmu velja, da so spremembe in novosti čedalje hitrejše, pa po koronski zgodbi v novi realnosti obstajajo tudi jasnejše temeljne konstante turizma in to so narava, ljudje in skrb za vse vrste zdravja. Ena od današnjih vrednot v turizmu je tudi stik z avtohtonostjo in z ljudmi, kar lahko najboljše ponudijo prav turistična društva. Seveda jih bo treba izobraževati, jim pomagati, da se regijsko organizirajo in jim nuditi tudi finančno podporo, da bodo lahko svoje produkte nadgradili v produkte za prihodnost. Treba jim bo pomagati, da te produkte ustrezno predstavijo širši javnosti in da vzgajajo podmladek, » je poudaril Černjak in kot drugo prednostno nalogo izpostavil vzgojno-izobraževalno komponento. Turistično zvezo Slovenije in turistično društveno organiziranost je označil za svojevrsten unikum, saj skorajda ni države, kjer bi bila društvena dejavnost v turizmu tako razvita kot je pri nas, kar nam daje  močno konkurenčno prednost, ki je še ne znamo celostno vključiti v turistično shemo Slovenije, kot bi lahko.

Pogovor z novim predsednikom TZS Dominikom S. Černjakom sta pripravila novinar Iztok Pipan, posnel ga je Janez Platiše:

Vir: TZS, foto: Iztok Pipan, tvm