Meni Zapri

Drugi junijski konec tedna bo znova v znamenju Maratona Franja BTC City

Cveta Potočnik – Na današnji novinarski konferenci so organizatorji Maratona Franja BTC CityKolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – napovedali 42. izvedbo kolesarskega praznika, ki bo kot že tradicionalno potekal drugi junijski vikend, 10. in 11. junija 2023.

Tudi letos bo maraton potekal pod sloganom »Od Franje do Toura«, je del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series  in predstavlja pomembno odskočno desko za uspešne slovenske kolesarje in kolesarke. Tisti, ki se bodo kvalificirali na letošnje Franji, se bodo lahko udeležili svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev v Glasgowu, kjer bo tudi prizorišče najboljših profesionalnih kolesarjev na svetu.

Organizatorji na petih trasah Franje različnih zahtevnosti pričakujejo več kot 5.000 udeležencev – profesionalnih kolesarjev in ljubiteljev kolesarjenja. Po besedah Gorazda Penka, direktorja Maratona Franja BTC City, je letos poseben poudarek namenjen spodbujanju gibanja in trajnostnih načinov mobilnosti med mladimi, družine in osnovnošolci se lahko ponovno potegujejo za nagrado za najštevilčnejšo družino oziroma šolsko ekipo, ter večji zastopanosti žensk na kolesu.

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City

Pobudniki prvega maratona so bili Tone Fornezzi Tof ter pokojna Zvone Zanoškar in Janez Winkler. Na dosedanjih 41 maratonih je sodelovalo več kot 160.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta, po prvi progi maratona pa je julija 1982 zapeljalo 700 kolesarjev. 10 udeležencev je doslej prevozilo vseh 41 maratonov. Vsako leto se MF udeleži tudi vedno več kolesark.

»Danes je to mednarodno priznana kolesarska prireditev, najbolj povezovalna na svetu, pri njeni izvedbi pa sodeluje kar 2.000 prostovoljcev,» je na današnji predstavitvi letošnjega MF dejal Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC. Družba BTC je že 21 let generalni pokrovitelj priljubljenega kolesarskega dogodka.

Leteči cilj Maratona Franje bo na Tavčarjevem Dvorcu Visoko

Letošnje leto je razglašeno za Tavčarjevo leto ob stoti obletnici smrti dr. Ivana Tavčarja. Poleg tega, da je bil pisatelj, politik in pravnik, 9 let tudi župan Ljubljane, je bil aktiven tudi na mnogih drugih področjih. Leta 1887 je bil soustanovitelj prvega Kluba slovenskih biciklistov Ljubljana in njegov prvi predsednik. Takrat je bil tudi eden izmed najbolj vidnih mož Sokola. V spomin na prispevek Tavčarja k slovenskemu kolesarstvu bo letos 11. junija pri Dvorcu Visoko leteči cilj Maratona Franja.

Naslovna fotografija: Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC, foto: Cveta Potočnik