Meni Zapri

Novost v Termah Snovik – gozdna doživetja

Janez Platiše – V Termah Snovik v Tuhinjski dolini v sklopu njihovega Kneipp centra, prvega tovrstnega v Sloveniji, ponudbo dopolnjujejo z gozdnimi doživetji. Gre za nadgradnjo petega Kneippovega elementa –  življenjskega ravnovesja, ki po Kneippovi življenjski filozofiji zdravega načina življenja povezuje vse druge štiri elemente (vodo, gibanje, prehrano in zelišča) v celoto za harmonijo telesa in duha.

Kot pravi Katarina Hribar, direktorica Term Snovik, je cilj novih programov nadaljnji razvoj trajnostnega turizma v Tuhinjski dolini ter spodbujanje prebivalcev in gostov k aktivni skrbi za njihovo zdravje in splošno dobro počutje ter zavedanju, kako smiselno je prevzemanje odgovornosti za to področje njihovega življenja na povsem naraven, domač in praktičen način.

Zasnova gozdnih doživetij je rezultat aktivnega in kreativnega snovanja novih turističnih ponudb zaposlenih v sklopu Akademije zaposlenih Term Snovik, ki je potekala v Covid-19 obdobjih, kasneje pa je prodorna turistična ideja zaživela na Vseslovenskem turističnem startup vikendu v Kamniku leta 2021, kjer je bila tudi nagrajena s prvim mestom.

Načrtno uvajanje novosti

Knajpanje je zaokrožen sistem, ki ne zajema le človekovo telo, temveč tudi duha. Temelji na sozvočju osnovnih petih stebrov, ki vključujejo terapije z vodo, zdravljenje z zelišči, telesno vadbo, pravilno prehrano in uravnovešenost duha. S takšnim načinom življenja lahko preprečimo marsikatero nevšečnost in bolezen, ko pa se le ta pojavi, jo lahko tudi pozdravimo. Preden so uvedli ponudbo knajpanja so pred leti začeli zaposlene doma in v tujini izobraževati, posvetovali pa so se tudi s priznanimi strokovnjaki za razvoj turističnih programov. S pomočjo pridobljenih znanj so turistični program knajpanja razvili v enotno Kneipp zgodbo, ki jo udejanjajo v sklopu Kneipp centra Term Snovik.

V letošnjem letu še krepijo peti Kneippov element, to je ravnovesje telesa in duha. Življenjsko ravnovesje kot peti Kneippov steber je namreč danes še kako aktualen. V 19. stoletju je Sebastian Kneipp zelo napredno razmišljal o povezovanju telesa in duha: »Ostati zdrav in dolgo živeti je želja večine ljudi, zelo malo pa jih je pripravljenih za to tudi kaj narediti. Če bi ljudje vsaj polovico skrbi namenili temu, kako ostati zdrav in zdravo živeti, bi jim bila polovica njihovih bolezni prihranjena.« Ravnovesje je element, ki povezuje druge štiri elemente v zaključeno celoto življenja v ravnovesju, prisotnosti in v sožitju z naravo.

Klavdija Hribar, idejna vodja in snovalka gozdnih doživetij v Termah Snovik spomni, kako pomembna sta red in urejenost za duševno zdravje, podrobneje o tem v videu, ki ga je posnel Janez Platiše:

V termah tako v svojo ponudbo vključujejo različne storitve, kot so tematske masaže z zeliščnimi olji, Kneipp programe, celostne aroma terapevtske obravnave, delavnice sproščanja, dihalne vaje, zvočne kopeli, sprostitvene programe v savnah, že znana Kneippova bosonoga doživetja in od zdaj tudi gozdna doživetja.

Številne raziskave kažejo, da so gozdna doživetja izjemno koristna za naše zdravje in počutje. Sprehajanje ali preživljanje časa v gozdu lahko zmanjša stres ter izboljša razpoloženje in koncentracijo. Vdihovanje svežega zraka in prisotnost zelenih površin ima pozitiven učinek na dihalni sistem in krepi imunski sistem. Gozdno okolje tudi spodbuja k telesni aktivnosti, kar je ključno za ohranjanje zdravja.

S povezovanjem z naravo se vračamo v naravno stanje, saj so se bolezni, predvsem psihične pa tudi fizične, razvile ravno zato, ker smo izgubili stik z naravo in tudi s seboj. Izkušnje so pokazale, da se v naravi zbistri naš um, umiri dihanje, izboljša razpoloženje, poveča sposobnost razreševanja vsakodnevnih situacij in življenjskih izzivov, lažje doživljamo in procesiramo čustva in vzdržujemo medsebojne odnose, kar je predvsem posledica povečanega zavedanja samega sebe, svojega telesa in zavedanja zdajšnjega trenutka.

Luka Brinovec, izvajalec wellness storitev v termah in eden od izvajalcev gozdnih doživetij v Termah Snovik je prepričan, da ko »vključimo vse čute v doživljanje narave, smo bolj osredotočeni na ‘tukaj in zdaj’ in spet zares čutimo in poslušamo sebe, to pa je najbolj naravno in blagodejno za naše telesno, psihično, čustveno in konec koncev tudi duhovno zdravje.«

Eden krovnih programov gozdnih doživetij je gozdno doživetje z meditacijo. Program traja približno dve uri in je predvsem izkustvene narave, poteka pa v gozdu nad apartmajskim naseljem. Vsebina programa in vaje so zasnovani tako, da spodbujajo predvsem intuitivni del možganov, ki omogoča občutek povezanosti z okoljem, ljudmi ali dejavnostjo, ki jo izvajamo.

Program priporočajo za družine, pare, skupine prijateljev in tudi krepitev timskega sodelovanja zaposlenih.

Za letošnjo sezono so predvideni štirje programi gozdnih doživetij, namenjenih odraslim kot tudi otrokom. Krovna programa sta gozdno doživetje z meditacijo ter  zvočna kopel z gongom v naravi z vajami povezovanja. Podrobnosti o terminih so objavljeni na spletni strani Term Snovik.

Vir in fotografije: Janez Platiše in Terme Snovik

Naslovna fotografija: Luka Brinovec, Katarina Hribar in Klavdija Hribar, foto: Janez Platiše in Terme Snovik