Meni Zapri

Kranjsko Prešerno poletje

Cveta Potočnik – V Kranju – Evropski destinaciji odličnosti 2023 – se v sredo začenjajo prireditve pod skupnim naslovom Prešerno poletje in sicer s prvim samostojnim koncertom smučarskega skakalca Žige Jelarja.

Danes so Prešerno poletje predstavili na novinarski konferenci – Matjaž Rakovec, župan MO Kranj, Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj in Žiga Jelar, glasbenik in smučarski skakalec.

Osrednji prizorišči bosta Grad Khislstein z Letnim gledališčem in kranjski Glavni trg. Na številnih drugih prizoriščih pa se bo do sredine septembra zvrstilo več kot 150 kulturnih, glasbenih, kulinaričnih in športnih dogodkov.

Grad Khislstein

Med njimi je tudi več festivalov, denimo Bienale tekstilnih umetnosti, Kalejdoskop – festival sodobne odrske umetnosti, Krafft – igralski filmski festival, Jazz Kamp Kranj in SubArt festival. Na številnih koncertih bodo nastopili priznani slovenski in tuji glasbeniki.

Srede v juliju in avgustu bodo namenjene Glasbenim večerom pod grajsko lipo na Gradu Khislstein.

Grad Khislstein

Med športnimi dogodki kaže omeniti Mednarodni turnih v odbojki na mivki, kolesarsko dirko za Veliko nagrado Kranja in za amaterske kolesarje L’Etape Slovenia pod pokroviteljstvom organizatorjev dirke Tour de France.

Med najbolj prepoznavnimi poletnimi dogodki v Kranju je Kranfest, letos bo potekal 28. in 29. julija na različnih lokacijah v starem mestnem jedru, v njegovem okviru pa bodo potekali koncerti, nastopi folklornih skupin in zabavni program za otroke, postavljene pa bodo tudi stojnice z izdelki domače in umetne obrti ter raznoliko kulinarično ponudbo.

Glavni trg v Kranju

Ob petkih se bodo Kranjčani in drugi obiskovalci poleti srečevali na Glavnem trgu na dogodku Kr′petek je! ob glasbi in raznoliki kulinarični ponudbi. 1. junija bodo v Kranju prvič organizirali dogodek Okusi kranjskih miz. Do 18. junija bodo v šestih gostilnah v sodelovanje z lokalnimi ponudniki sestavin ponujali jedilnike po enotni ceni 26 evrov. 7. septembra se znova obeta Kranjska dolga miza – zeleni gastronomski dogodek, katerega izvedba v preteklosti je med drugim Evropsko komisijo prepričala, da Kranj razglasi za evropsko destinacijo odličnosti (EDEN) 2023 za dosežke na področju trajnostnega turizma.

Tudi zaradi tega naslova odličnosti se je po besedah župana Matjaža Rakovca prepoznavnost Kranja povečala. In čeprav so prireditve Prešernega poletja namenjene zlasti Kranjčanom, pričakujejo tudi obiskovalce od drugod, zato so v Zavodu za turizem in kulturo Kranj pripravili tudi nekaj ugodnosti zanje, denimo popuste za voden ogled mesta.

Fotografije: Cveta Potočnik