Meni Zapri

Novo mesto – mesto osmih mostov

Cveta PotočnikNovo mesto na okljuku reke Krke, ki obliva staro mestno jedro, je poleg obstoječih šestih mostov nedavno dobilo še dva, v prihodnje se obetajo še štirje. Mesto se razvija naprej in  potrebne so tudi nove povezave, za Novomeščane in obiskovalce. Dolenjska prestolnica bo  postala prava zanimivost zaradi mostov, pa tudi zato, ker je in bo te nove mostove zasnoval mednarodno priznani inženir in projektant mostov Marjan Pipenbaher s skupino sodelavcev.

Pogled na most v Irči vasi iz čolnarne

Tudi nedavno odprt eleganten most oziroma brv za pešce in kolesarje čez Krko v Irči vasi je torej zasnoval Marjan Pipenbaher in predstavlja po oceni poznavalcev velik inženirski dosežek. 130 metrov dolg most v enem loku, brez podpore v strugi, povezuje dva bregova reke oziroma dva mestna predela, stanovanjsko sosesko na Drski in Češčo vas, kjer stoji tudi  Olimpijski center Novo mesto. Lepo je viden tudi iz restavracije Hiša Fink in še bolj, če se od nje spustimo nekaj korakov po bregu do čolnarne.

Končana je tudi brv, ki povezuje Loko in Kandijo v središču mesta. Na sredi brvi je tudi manjša razgledna ploščad z lepim razgledom na Kandijo in novomeški Breg na skalnatem obrobju starega mestnega jedra, slednji je ena najbolj prepoznavnih novomeških vedut. Ta brv in ona v Irči vasi zdaj omogočata tudi lažji dostop do sprehajalnih in pešpoti v mestu.

V Irči vasi se nedaleč od čolnarne začenja tako imenovana krožna pešpot Zeleni krog, dolga dobrih 10 kilometrov. Pot nas popelje med drugim do gozda Portoval, Zupančičevega sprehajališča, na arheološko bogat grič Marof in mimo športne dvorane, poimenovane po novomeškemu rojaku in olimpioniku Leonu Štuklju, nazaj v Irčo vas.

Skupina skulptur Povodni mož na Krki

Nedaleč od Irče vasi so na počivališču ob poti Portoval ljubiteljski kiparji iz Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte postavili skupino skulptur Povodni mož na Krki, idejo pa črpali v ljudskem izročilu.

Na spletni strani društva Skulpte najdemo podroben zapis o tem, kako so izdelali skulpture ter pravljično povesti o Povodnem možu in perici Minki.

Zavod Novo mesto dejaven na številnih področjih

S številnimi sprehajalni in pešpotmi, mestno plažo ob Krki, Olimpijskim centrom in več športnimi dvoranami ter letno plažo na Krki upravlja Zavod Novo mesto. Po besedah direktorja zavoda Aleša Makovca so že začeli postavljati novo napihljivo streho na velodromu, potem ko je staro januarja porušila obilica snega, do jeseni pa bo zgrajen tudi nov pokrit olimpijski bazen.

Marjanca Trščinar Antić, dolga leta aktivna v novomeškem turizmu in Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto

Zavod Novo mesto skrbi tudi za turistično promocijo in področje kulture. Kulturni center Janeza Trdine je osrednja hiša kulture, ki ima tudi lastno produkcijo, namenjeno širši publiki in pri tem Aleš Makovec izpostavi uspešno in zahtevno postavitev opere Julija.

Med različnimi prireditvami, ki jih organizira zavod, je tudi tridnevni Festival cvička, ki je letos potekal zadnji konec tedna v maju. Želja je, da postane festival tradicionalen,  zanimanje zanj nenazadnje dokazuje podatek, da se je letos sprevoda udeležilo 1.200 vinogradnikov. In seveda ima Dolenjska dolgo vinogradniško tradicijo, Novo mesto pa leži ob vznožju Trške gore, enega najbolj znanih slovenskih območij prekritih z vinogradi in zidanicami.

Največji trampolinski park na prostem v Sloveniji

Na obronkih Trške gore so pri Hotelu Dolenj’c pred nekaj dnevi odprli največji trampolinski park na prostem v Sloveniji. Živobarvni trampolini in skakalne površine na več kot 680 kvadratnih metrih lahko naenkrat uporablja do 100 otrok naenkrat. Vselej so prisotni animatorji, ki zagotavljajo varno uporabo teh igral.

Trampolinski park na obrobju Trške gore
V letalu, ki je postavljeno v parku, načrtujejo urediti prostor za različne prireditve in srečanja.

Kot pove Tina Antić, vodja parka, bodo v kratkem celoten park še zasenčili, postavili večerno osvetlitev in ozvočenje. Park pa ni namenjen le otrokom, ampak tudi drugim srečanjem in zabavi.

Razgledna ploščad Kapitelj

Če obiščemo Novo mesto si moramo vzeti vsaj nekaj časa za ogled stalnih zbirk Dolenjskega muzeja in Glavnega trga. Gre za najstarejši srednjeveški trg v Sloveniji, še ne dolgo tega pa je dobil v celoti prenovljeno podobo.

Prenovljen Glavni trg v Novem mestu

Od lani imamo možnost, da si Novo mesto in gričevnato pokrajino, ki ga obdaja, ogledamo tudi iz višine. 126 stopnic notranjega stopnišča pripelje do vrha prenovljenega stolpa z razgledno ploščadjo in štirimi zvonovi stolne cerkve sv. Nikolaja v Novem mestu. Novomeščani ji pravijo Kapitelj in je najstarejša in najpomembnejša sakralna stavba Novega mesta.

Do razgledišča pridemo po notranjem stopnišču.

Med vzpenjanjem se lahko ustavimo na treh vmesnih ploščadih s steklenim dnom in na zidnih ploščah prebiramo pesmi znanih novomeških poetov, tik pod vrhom pa si ogledamo star urni mehanizem in tri zvonove, ki še vedno služijo svojemu namenu.

Na vrhu stolpa se na razgledni ploščadi odpre pogled na Gorjance, Trško goro, Marof  in mestno jedro.

Fotografije: Cveta Potočnik