Janez Platiše – To soboto bo v Izoli med 11. in 22. uro znova potekala kulinarična prireditev Pomol okusov. Del bogate ponudbe istrskih jedi bo prvič tudi stojnica z vegetarijansko in vegansko kuhinjo, prihodnjih 14 dni pa bodo potekali dnevi sardele.
Na izolskem pomolu se bo predstavilo 20 domačih gostinskih ponudnikov hrane in pijače z morskimi in mesnimi jedmi, sladicami, vinom, … Na pomolu bo zadišalo po tartufih, zoreni govedini, tradicionalnih jedeh istrskega podeželja, v popoldanskem času pa na ladji Jež tudi po sardelah.
Prvič se bo na Pomolu okusov predstavil tudi edini ponudnik vegetarijanske in veganske hrane v Izoli, in sicer Art kavarna Odeon. Poleg skrbi za uporabo trajnostne embalaže in ločevanje odpadkov so tudi taki ponudniki pomemben doprinos k zeleni usmeritvi Izole, ki je sicer nosilka zlatega znaka Slovenia Green.
Dnevi kraljice sardele v izolskih gostilnah in restavracijah
Kulinarični dnevi posvečeni sardeli, ki je v preteklosti kot glavni ulov izolskih ribičev prispevala k razvoju mesta, bodo v izolskih gostilnah in restavracij potekali od jutri do nedelje, 1. oktobra. Gostinski ponudniki bodo pripravljali krožnike s to zdravo modro ribo, na katerih bo poleg klasičnih ocvrtih in sardel na žaru, najti tudi tradicionalne sardele na šavor in v čežami, nekateri pa se bodo med kulinaričnimi Dnevi kraljice sardele predstavili tudi z inovativnimi jedmi.
Namen združevanja gostiln in restavracij, ki v obdobju dveh tednov ponujajo tematske jedi, je promocija značilnih lokalnih surovin in utrjevanje lokalne identitete, ki se pomembno izraža tudi skozi kulinariko.
V letošnjih Dnevih kraljice sardele sodeluje 16 izolskih gostinskih ponudnikov, podrobnosti so na spletni strani Turističnega združenja Izola www.visitizola.com.
Vir: Visit Izola, naslovna fotografija: Pomol okusov, foto: Dragan Zlatanović