Meni Zapri

Svetovni dan turizma 2023 – letos poudarek na zelenih naložbah

Cveta PotočnikSvetovna turistična organizacija vsako leto za svetovni dan turizma izbere temo, ki obravnava aktualne izzive v turistični industriji. Letošnja tema je »Turizem in zelene naložbe.« Tudi v Sloveniji je ta dan veliko govora o turizmu, veliko prireditev, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenska turistična organizacija pa sta v Kamniku že včeraj pripravila novinarsko konferenco skupaj s predstavniki nekaterih institucij iz panoge.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je poudaril, da je turizem za Slovenijo pomembna gospodarska panoga, saj je po podatki Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v obdobju od januarja do julija leta 2023 letos znaša 1,75 milijarde evrov, kar je za 14 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2022, medtem ko je lani znašala skoraj tri milijarde evrov, kar je 4,5 odstotke več kot v doslej rekordnem letu 2019.

Dejal je tudi, da se vsekakor splača investirati v turizem, pri tem pa mora biti cilj ohranjanje narave in tudi v prihodnje dosledno upoštevanje načel trajnosti. Tem ciljem so bili podrejeni tudi razpisi v zadnjem obdobju, ki so spodbudili enega največjih investicijskih ciklov v slovenskem turizmu doslej. Ocenil je, da so prijavljeni projekti na razpisih pokazali veliko inventivnost nekaterih občin. Minister je dodal, da moramo vrniti dostojanstvo gostinskim in turističnim poklicem zato, da bi ublažili pomanjkanje kadrov v panogi. Posebej se je zahvalil vsem ponudnikom, ki so ljudem, ki so jih prizadele poplave, omogočili bivanje v njihovih objektih.

Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji je s številkami podkrepila dejstvo, da slovenski turizem po pandemiji okreva hitreje kot evropski in svetovni. Podrobneje je predstavili postopno ustanavljanje Nacionalnega informacijskega središča, ki bo na osnovi podatkov meril učinke turizma, omogočil primerjave med turističnimi območji, regijami in evropskimi državami, predvsem pa z njimi zagotavljal podporo za razvojno in poslovno odločanje ter nadgradnjo Zelene sheme. Središče naj bi zaživelo do konca leta 2025.

Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, je povedal, da bo letošnje leto po oceni članov zbornice z vidika prihodkov uspešno, pri čemer pa poslovanje turističnih družb poslabšujejo bistveno povečani stroški poslovanja, predvsem stroški energentov, materiala in dela.

Po besedah Janeza Bratovža, podpredsednika Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, se zdi, da so v turizma prizadevanja za trajnost bolj prisotna kot v drugih panogah. Kot je ocenil, pa v panogi ni pravega odnosa do zaposlenih, saj se jih preveč izkorišča.

Tudi Jože Prah, podpredsednik Turistične zveze Slovenije je dejal, da panoga premalo vlaga v ljudi, v t. i. socialni kapital. Spomnil je, da se TZS že dolgo leta  sistematično ukvarja z vzgojo in izobraževanjem mladih za delo v turizmu in gostinstvu v okviru različnih programov.

Naslovna fotografija: Dubravka Kalin, podžupanja Občine Kamnik Romana Učakar, Matjaž Han, Barbara Zmrzlikar, Fedja Pobegajlo, Jože Prah in Janez Bratovž, foto: Cveta Potočnik