Meni Zapri

Podčetrtku prestižna mednarodna nagrada za trajnost

Občina Podčetrtek je na mednarodnem ocenjevanju Communities in bloom prejela 89 od 100 točk in s tem oceno 5 cvetov – srebrno in posebno omembo na področju sodelovanja v turizmu. Podelitev je potekala na mednarodnem simpoziju v mestu Fort McMurray v kanadski provinci Alberta. Lokalna skupnost Podčetrtka je prav tako prejela zmagovalno nagrado za izjemne dosežke na področju trajnostnega turizma.

V Kanadi je mestu Fort McMurray od 27. septembra do 1. oktobra potekala podelitev prestižnega priznanja Communities in Bloom. Destinacija Podčetrtek je tekmovala v kategoriji “Small Towns”, kjer sta letos tekmovali tudi Sorradile, ki se nahaja na Sardiniji, ter kanadsko mestece Sussex. Občina Podčetrtek je v kategoriji majhnih mest prejela odlično oceno petih zvezdic in bila s tem uvrščena med top 3 svetovne destinacije po urejenosti. Na dogodku je bila Občina Podčetrtek razglašena tudi za mednarodno zmagovalko na področju trajnostnega turizma.

Communities in bloom je kanadska prostovoljna, neprofitna organizacija, ki skozi več stopenjski proces ocenjevanja vzpodbuja razvoj lokalnih skupnosti in njihova prizadevanja za  negovanje okoljske trajnosti, povečanje zelenih površin, vzpodbujanje ohranjanja naravne in kulturne dediščine. Kriterije so: izgled okolja, okoljske akcije, upravljanje okolja in trajnostni razvoj.

Ocenjevalne komisije prostovoljcev so poleti obiskovale občine in lokalne skupnosti. Podčetrtek so obiskale v začetku avgusta. Članici komisije Berta Briggs in Andrea Bocsi sta zapisali: “Podčetrtek je del regije, ki se nahaja na meji s Hrvaško in se kot destinacija trži kot zelena trajnostna destinacija. Uspešni so s privabljanjem gostov v uživanju v naravi, lokalni hrani in vinih, obrti in gostoljubju. Začetek turizma se je začel s uporabo  termalne vode. S trdim delom družinskih podjetji in veliko individualne domišljije je turizem vzpodbudil razvoj manjših in zanimivih atrakcij, ki so postale del turistične ponudbe. Največja prednost regije je sodelovanje med lokalno skupnost, posamezniki in podjetji, kar je ustvarilo živahno lokalno skupnost, ki sprejema ljudi iz celotnega sveta.”

V sklopu simpozija so poleg podelitve potekale delavnice, ogledi in predstavitve lokalnega okolja mesta Fort McMurray. Delegacija iz Podčetrtka, ki so jo sestavljali župan Peter Misja, predstavnika KS Podčetrtek Urban Rudi Videtič in KS Olimje Janez Žagar ter direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja, je prevzela dve priznanji ter predstavila Občino Podčetrtek in Slovenijo.

Vir in foto: Visit Podčetrtek