Meni Zapri

Zvezdine praznične sladice

Cveta Potočnik – V kavarni in slaščičarni Zvezda v Ljubljani se s pripravo tradicionalnih prazničnih sladic že začenjajo predpraznični dnevi. Kot pove direktorica podjetja Zvezdica Urša Šefman Sojer, v slaščičarskem ateljeju Zvezda sladice pripravljajo že skorajda četrt stoletja, pri njihovi pripravi sledijo kulinarični tradiciji in dediščine, pri tem pa se trudijo biti tudi izvirni.

Petra Stušek in Urša Šefman Sojer

V slaščičarskem ateljeju Zvezda zato v teh dneh pričakovanja konca leta in v prazničnem vzdušju pripravljajo marmorni kolač, šarkelj z rozinami, Emona kocke in prepoznane Zvezdine kremne rezine, sestavljene iz ročno pripravljenih sestavin, gibanice in seveda njihove orehove, pehtranove, makove, rozinove in rožičeve potice. Tudi potice so pripravljene ročno, po receptih naših babic in iz vrhunskih sestavin.

Takšna ponudba, ki temelji na tradiciji, je pomembna tudi za kulinarična doživetja Ljubljane,  poudarja Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in dodaja, da Zvezdine slaščice že dolgo sodijo med najbolj prepoznavno tovrstno ponudbo našega mesta. Predvsem turistom, pa seveda tudi domačinom, so namenjene manjše potičke, ki jih je mogoče v ustrezni embalaži odnesti s seboj.

Podjetje Zvezdica je verjetno nam vsem najbolj znano po Kavarni Zvezda na Kongresnem trgu, kamor se je preselila pred nedavnim iz vogalne kavarne, ki so jo v Wolfovi ulici odprli leta 1999. V tej ulici je zdaj še vedno trgovina Zvezdinih slaščic.

Agnesa Fejzič Sabljaković je že dolgo zaposlena v kavarni Zvezda.

Podjetje Zvezdica ima  v Ljubljani kavarne tudi v Hotelu Slon, v BTC Cityu in Aleji. Letos si bodo lahko gostje v njih naročili tudi posamezne rezine iz širokega nabora Zvezdinih potic.

Fotografije: Cveta Potočnik