Meni Zapri

Odprli so prenovljeni Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Pred nekaj dnevi so odprli prenovljen Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, ki so ga začeli prenavljati lani januarja. Gre za obsežno obnovo obstoječega objekta, dozidavo prizidka in ureditev okolice z razgledno ploščadjo.

Pri prenovi Ekomuzeja so posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji in zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Po zaključku prenove Ekomuzej Pivških presihajočih jezer ponuja izboljšano doživetje za obiskovalce in še bolj poudarja pomen ohranjanja narave tega izjemnega kraškega območja.

Ekomuzej je namenjen predstavitvi voda na kraškem svetu Zgornje Pivke. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer, ki v vsakem letnem času kažejo drugačno podobo. Največje med njimi je Palško jezero. V tem času je denimo Petelinje jezero, v katerem se voda tudi sicer najdlje zadrži, polno vode in je zamrznjeno.

V muzeju predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Predstavljeni so mokrotni in suhi travniki, grmišča, gozdovi in jame ter pester rastlinski in živalski svet v Pivški kotlini.

V muzeju organizirajo tudi vodene oglede do Petelinjega ali Palškega jezera in drugih zanimivosti krajinskega parka, ali pa lahko slednjega raziskujemo tudi s pomočjo mobilne aplikacije. S pomočjo mobilne aplikacije e-Herbarij pa prepoznavamo drevesne vrste.

Vir in fotografije: Krajinski park Pivških presihajočih jezer