Meni Zapri

Sklop razstav DOBRE NOVICE! od sobote na ogled v Kamniku in Arboretumu Volčji potok

Cveta Potočnik – V Arboretumu Volčji potok so danes odprli šestmesečno mednarodno razstavo DOBRE NOVICE!, ki hkrati poteka tudi na več prizoriščih in v več galerijah v Kamniku. Belgijski umetnik William Sweetlove je povezal 25 sodobnih umetnikov iz šestih držav, tudi iz Slovenije in Kamnika, na izhodišču, da mora biti umetnik odgovoren v svojem delu.

Gostje na odprtju razstave DOBRE NOVICE!, foto: arhiv Občine Kamnik

V Arboretumu postavljeni veliki kipi različnih živali v kričečih barvah tako niso le kipi, ampak nosijo sporočilo o odgovornosti do narave in svarilo pred njenim uničenjem. Idejni oče celotnega projekta je Matthew McQuarrie, glavni koordinator vseh umetnikov in tudi sam umetnik pa je Victor Kastelic.

Kipi nosijo sporočilo o odgovornosti do narave in svarilo pred njenim uničenjem, foto: Cveta Potočnik
Foto: Cveta Potočnik

Partnerji projekta so Občina Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Zavod za turizem in šport Kamnik, podpornika pa Slovenska turistična organizacija in Turizem Ljubljana. V počastitev kulturi, ki v tem projektu povezuje države Slovenijo, Združene države Amerike, Italijo, Belgijo, Nemčijo in Libanon, so se dogodka udeležili tudi veleposlanica ZDA Jamie L. Hartpoolian, veleposlanik Tomaž Kunstelj iz ministrstva za zunanje zadeve, župan sosednje občine Komenda Jurij Kern, dr. Danilo Türk s soprogo, predstavniki partnerjev projekta in umetniških galerij ter muzejev in številni drugi gostje.

Foto: Cveta Potočnik
Foto: Cveta Potočnik

Glede na to, da sta umetnost in kultura letos in prihodnje leto osrednji temi slovenskega turizma in promocijskih aktivnosti Slovenske turistične organizacije, umetniški projekt DOBRE NOVICE! vsekakor tematsko sodi v ta okvir, saj gre za preplet kulture in turizma.

Projekt povezuje in opominja

Aleš Ocepek, direktor zavoda Arboretum Volčji Potok, gostitelj današnjega odprta v parku in William Sweetlove, ki s svojo umetnostjo že 50 let opominja svet o pomembnosti trajnostnega ravnanja in skrbi za pitno vodo, sta poudarila, da razstavljene skulpture nosijo pomembno sporočilo.  Opozarjajo na okoljske probleme, na hitre podnebne spremembe, na uničenje, ki ga povzroča človek.

Aleš Ocepek, direktor zavoda Arboretum Volčji Potok, foto: arhiv Občine Kamnik
William Sweetlove, belgijski umetnik, ki je povabil k sodelovanju 20 drugih umetnikov, foto: arhiv Občine Kamnik

V Kamniku bodo razstave v okviru projekta DOBRE NOVICE! na ogled v Medobčinskem muzeju Kamnik, Galeriji Miha Maleš, Galeriji Prečna in Galeriji Dika. Tako kot v Arboretumu bodo odprte od 16. marca do 22. septembra letos.