Meni Zapri

Teden turističnih kmetij

V tednu od 12. do 21. aprila bo na območju celotne Slovenije potekal Teden turističnih kmetij. Namen projekta je obiskovalcem približati življenje na podeželju in jim omogočiti vpogled v bogato tradicijo in dediščino turističnih kmetij.

Projekt je plod Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki letos obeležuje že 27-letnico svojega delovanja in povezuje več kot 400 kmetij. Teden turističnih kmetij, ki ga je zasnovalo združenje, predstavlja odličen način, kako podeželski turizem približati širšemu krogu ljudi.

V projektu bo sodelovalo 28 kmetij po vsej Sloveniji, ponujale bodo vodene oglede po kmetiji in pripravile bodo tudi različne dejavnosti, med drugim kulinarične delavnice tradicionalnih jedi iz svežih in lokalnih sestavin, aktivnosti v naravi, delavnice domače obrti in degustacije. Celoten tedenski program in seznam kmetij sta objavljena na spletni strani www.turisticnekmetije.si.

Obara in žganci na Šenkovi domačiji

Obiskovalcem bodo turistične kmetije dale priložnost, da doživijo pristno življenje na podeželju, sodelujejo pri vsakodnevnih kmetijskih opravilih, spoznajo domače živali in rastline ter uživajo v lokalni hrani in tradicijah. Vsak dogodek oziroma aktivnost bo zasnovana s strani lokalnega kmeta tako, da se bo čutil značaj njegove kmetije in krajine.

»S skrbno načrtovanim programom delavnic, degustacij in ogledov bodo kmetije obiskovalcem predstavile našo kulturo, tradicijo in način življenja. Gostje bodo lahko okusili značilne regionalne jedi, sodelovali pri njihovi pripravi, spoznali bodo običaje in odkrili lepote slovenskega podeželja«, je povedal predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Jože Soklič.

V tednu turističnih kmetij bo organizirano tudi dvodnevno študijsko potovanje za slovenske novinarje po kmetijah v pomurski in podravski regiji, saj je to priložnost za izobraževanje in spoznavanje ponudbe za goste, ki iščejo bolj povezan in trajnosten način potovanja, v tesnem stiku z naravo.

Turizem na kmetiji v zadnjih letih postaja vedno bolj priljubljen – tako doma kot po svetu. Veliko ljudi si želi pobegniti iz mestnega vrveža in doživeti podeželsko življenje. Vendar pa je pomembno, da se turizem na kmetiji izvaja na trajnosten in odgovoren način, ki spoštuje okolje, lokalno skupnost in kmetijsko dejavnost. Za takšno delovanje in usmerjenost se zavzema tudi Združenja turističnih kmetij Slovenije.

Vir in fotografije: Združenje turističnih kmetij Slovenije