Meni Zapri

Matulji v zaledju opatijske riviere

Ko smo pred dvema letoma na pobudo našega društva skupaj s Turistično informacijskim centrom Ilirska Bistrica izpeljali prvo Poslovno borzo lokalnih ponudnikov v čezmejnem prostoru od Ilirske Bistrice do Kvarnerja, smo se člani društva obvezali, da bomo ta prostor bolje spoznali in ga s pomočjo novinarskih prispevkom predstavljali tudi v medijih.

Že vrsto leto poteka na področju turizma in tudi na drugih področjih dobro sodelovanje med občinama Ilirska Bistrica in Matulji, zato smo se z Marijano Kalčič, direktorico Turistične organizacije občine Matulji, dogovorili za študijsko pot in izpeljali smo jo včeraj.

Marijana Kalčič, direktorica Turistične organizacije občine Matulji

Ekipa slovenskih turističnih novinarjev je tako včerajšnji deževen dan preživela na območju kraja Matulji v zaledju opatijske riviere. Nekoč, preden je bila zgrajena avtocesta, je bil to predvsem tranziten kraj, že kar nekaj časa pa prednosti počitnikovanja zlasti v vročih poletnih mesecih sredi gričevnate in gozdnate pokrajine prepoznavajo turisti.

Na območju Turistične organizacija Matulji je tako zdaj že približno 300 zasebnikov, ki ponujajo namestitev, približno 100 hiš pa je mogoče najeti in slednje ne po prav nizki ceni, pove direktorica Marijana Kalčić.

Turizma se lotevajo na pravilen način, saj v programe vključujejo kulturno dediščino in se povezujejo gostinci, vinarji, čebelarji ter ponudniki športnih doživetij in aktivnosti v naravi. Razvoju ponudb za slednje posvečajo veliko pozornosti, saj je označenih 150 km kolesarskih in pohodniških poti. Za vodene kolesarske ture je zagotovljena izposoja električnih koles, na vodenih turah z njimi pa gostje spoznajo ne le lepo naravo, ampak  tudi različne zgodbe o nekdanjem težkem življenju v teh krajih, ponudnike lokalnih pridelkov in posebnosti lokalne kulinarike.

Pogled na Kvarnerski zaliv s kolesarske poti

Večina na električnih kolesih, nekaj pa tudi v gasilskem vozilu, ki spremlja vsako organizirano turo z električnimi kolesi, nas je včeraj spoznala potek kakšnih 15 kilometrov kolesarskih poti in razglednih točk na Kvarnerski zaliv. Pred dežjem pa smo se hvaležno umaknili v restavracijo s prenočišči  Stancija Kovačići in Čebelarstvo Kos v mestecu Rukavac ter v Pivovarno Morčič v Velem Brgudu.

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik