V Dolenjskih Toplicah je danes potekala 1. Borza lokalnih ponudnikov iz občin Trebnje, Ivančna Gorica, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Občine so partnerke v Lokalni akcijski skupine – LAS STIK Suhe krajine, Temenice in Krke. Akcijska skupina je tudi organizirala borzo v sodelovanju z Društvom turističnih novinarjev Slovenije. Slednji je dve borzi z istimi cilji spoznavanja ponudnikov, mreženjem in sklepanjem konkretnega sodelovanja v čezmejnem prostoru, že soorganiziral v Ilirski Bistrici.
Regija, ki jo pokrivajo omenjene občine, ima nedvomno dober turistični splet in avtentično ponudbo. V njej že delujejo različni ponudniki od turističnih kmetij, namestitev, vinogradnikov, majhnih ponudnikov lokalnih pridelkov in izvirnih izdelkov iz surovih, pridelanih lokalno. V krajih ob dolenjskih rekah je tudi že nekaj ponudnikov športnih aktivnosti in raziskovanja narave, najti je tudi večje in že priznane kulturne ustanove, pa tudi turistične promocijske organizacije.
Povezani bi postali bolj prepoznavni
Kot je bilo slišati na strokovnem posvetu, ki je spremljal borzo, je potrebno realno oceniti stanje, zakaj se posamezni ponudniki ne poznajo med seboj, zakaj ni povezanosti med različnimi panogami oziroma povezanosti sploh, zakaj ni več sodelovanja prek občinskih meja. Večja povezanost bi nenazadnje omogočila tudi lažji dostop do evropskih sredstev, namenjenih razvoju podeželja in lokalnih okolij. Pogovor je povezovala Marjana Grčman, predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije.
Odgovor na takšno stanje je bila 1. Borza lokalnih ponudnikov, na njej je sodelovalo 30 zavodov in ponudnikov. Ob njenem zaključku pa so predstavniki občin, kulturnih inštitucij, TIC Dolenjske Toplice, Javni zavod ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica, Zavod Žužemberk, Društvo turističnih novinarjev Slovenije in LAS STIK podpisal Zavezo o krepitvi turističnega sodelovanja.
Plod sodelovanja naj bi bili skupni nastopi regije na sejmih in v promocijskih aktivnostih, povezovanje na področju turizma, športa, kulture, sobodajalstva, kmetijstva, obrti in gastronomije. Cilj zaveze je tudi oblikovanje inovativnih doživetij in odpiranje delovnih mest, ki naj bi ustavili odhajanje mladih s podeželja.
Videozapis strokovnega posveta je pripravil Iztok Pipan, TV Medvode:
Tekst in fotografije: Cveta Potočnik