Meni Zapri

Koroška od Črne do Ribnice na Pohorju

Če Koroško obiščemo vsaj za dva dni, spoznamo velik del tega odmaknjenega slovenskega območja, seveda pa v tem času nikakor ne moremo videti vseh njenih posebnosti in zanimivosti. Pa vendarle: petnajsterica članov Društva turističnih novinarjev nas je opravila to pot, v prepričanju, da se na Koroško še vrnemo.

V Mežici  so župan Dušan Krebel ter Karmen Sonjak in Primož Vodovnik predstavili turistično ponudbo destinacije Koroška in čezmejni  projekt Unescov Geopark Karavanke. Opremljeni z  rumenimi zaščitnimi čeladami smo se s starim rudarskim vlakom odpeljali na ogled podzemlja Pece.

Rudarski vlak popelje obiskovalce na turistični ogled podzemlja Pece

Skoraj 4 kilometre dolga vožnja v rove, v katerih so nekdaj kopali svinec in cink, je pravo doživetje, prav tako hoja skozi rove. V 350 letih delovanja rudnika so izkopali tisoč kilometrov rovov, vsi so delo človeških rok, toliko jih je in tako so prepleteni med seboj, da vseh niso poznali niti rudarji.

V rudniku je predstavljena zgodovina rudarjenja in težaško delo, ki so ga opravljali rudarji v težkih pogojih.

V Ravnah na Koroškem smo si ogledali obnovljen Grad Ravne, se seznanili s turističnih produktom »S culo po Forma vivi« in si ogledali Mladinski hotel Punkl. Objekt je zanimiv zlasti zato, ker gre za edini nizkoenergetski ekološki leseni mladinski hotel v Sloveniji.

Mladinski hotel Punkl v Ravnah na Koroškem

V Slovenj Gradcu smo si ogledali staro mestno jedro in Muzej Huga Wolfa, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej. Župan Slovenj Gradca Andrej Čas pa je predstavil načrte občine na področju turizma.

Lepo urejeno mestno jedro Slovenj Gradca, ki pa ob večerih ni posebej živahno.

Sledil je ogled in predstavitev Gorsko turističnega centra Kope z Lukovim domom in večnamenskim objektom Center Kope. Pred centrom stoji skorjanka, replika nekdanjih gozdarskih bivališč, v centru pa je postavljena v okviru projekta “Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000” razstava “Pohorje – človek v naravi, narava v človeku”. 

Skorjanka, replika nekdanjih bivališč gozdarjev na Kopah

V Dravogradu smo se srečali z županjo  Marijano Cigale in si ogledali prenovljen dvorec Bukovje, ki so ga obnovili s ciljem, da bi postal kulturno središče Koroške. V njem je zdaj sedež Javnega zavoda Dravit Dravograd, zavoda za šport, turizem, kulturo in mladinske dejavnost

Županja Dravograda Marijana Cigale

Zgodovino dvorca z okolico je prepričljivo predstavil Jože Kramer, zgovorni koordinator in organizator kulturnega programa v dvorcu Bukovje.

Jože Kramer, koordinator in organizator kulturnega programa v dvorcu Bukovje
Notranjost dvorca Bukovje

V Gortini pri Muti smo se vkrcali na splav in med spustom po Dravi spoznali nekdanje flosarske običaje ter poskusili flosarsko malico.

Med spustom s splavom po Dravi spoznamo tudi nekdanje flosarske običaje.

V Radljah ob Dravi smo obiskali Vodni park Radlje ob Dravi z edinim biološkim bazenom v Sloveniji in dvorec Mahrenberg.

Vodni park Radlje ob Dravi

Zadnji turistični cilj, ki smo si ga ogledali je bila Ribnica na Pohorju z apartmajskim naseljem in turistično kmetijo tete Lene. Kmetija leži v osrčju Pohorja. Kmetija je že štiri generacije v lastni Urhovih, pred nekaj leti pa so obnovili stari skedenj in v njem uredili prostor za druženje in apartma za štiri do pet oseb, ki ga oddajajo vse leto. Na kmetiji sprejemajo tudi veliko izletnikov, za katere tudi z doma pridelano hrani poskrbi Urška Urh Šantl v vlogi tete Lene.

Urška Urh Šantl v vlogi tete Lene na turistični kmetiji v osrčju Ribniškega Pohorja

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik