Meni Zapri

Dejan Prešiček: Povezavo med kulturo in turizmom smo prepoznali tudi v Sloveniji

Cveta Potočnik, 11. december 2018 – V letošnjem letu in v prihodnjem letu Slovenija v turistični promociji poudarja tako sodobno slovensko kulturo kot bogato kulturno dediščino in tako tudi ta element prepoznava kot velik potencial za nagovarjanje turistov. Povezovanje kulture in turizma je bila tudi rdeča nit današnje novinarske konference v Narodni galeriji, na kateri je bilo sicer govora tudi o številnih uspehih slovenskega turizma v letošnjem letu  tako glede vse večje prepoznavnosti v svetu kot glede prihoda turistov, števila prenočitev in vrednosti izvoza potovanj, ki je v devetih mesecih dosegla 2,12 milijarde evrov, kar je za 11,6 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Cilj je doseganje višje dodane vrednosti

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je poudaril, da so vsa prizadevanja tako turističnega gospodarstva kot pristojnega ministrstva za turizem usmerjena v doseganje višje dodane vrednosti. Kot že večkrat, odkar je minister, je poudaril nujnost prestrukturiranja hotelskih podjetij oziroma dokončno ureditev lastništva za približno 70 odstotkov hotelskih zmogljivosti v državni lasti. Pohvalil je delovanje Slovenske turistične organizacije in kot pomemben dosežek za slovenski turizem izpostavil zagotovitev posebej prilagojene kreditne linije za to panogo, ki upošteva specifike turističnega gospodarstva. SID banka tako na trg plasira 160 milijonov evrov povratnih sredstev z nižjo obrestno mero, daljšo ročnostjo in 5-letnim moratorijem na odplačevanje.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Imamo prepoznavne kulturne produkte

Minister za kulturo Dejan Prešiček je dejal, da se povezanost med kulturo in turizmom ne odraža zgolj v ponudbah kulturnega turizma, pač pa, da številne kulturne ustanove s svojo dejavnostjo in udeležbo na dogodkih v tujini zagotavljajo promocijo Slovenije, ki tudi vpliva na večje zanimanje za našo državo, saj je kultura ključni element identitete in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije v mednarodnem prostoru. Minister Prešiček je tudi dejal, da se v prihodnjih letih odpira še veliko možnosti za povezovanje med turizmom in kulturo ter inštitucijami, pristojnimi za obe področji: »Leta 2021 bo Slovenija Evropska gastronomska regija. Leto kasneje, leta 2022, bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Skupaj z Javno agencijo za knjigo in zunanjimi partnerji pripravljamo celovit program, ki smo ga zastavili izjemno povezovalno. Omogočil bo predstavitev slovenske kulture, gospodarstva ter Slovenije kot turistično privlačne destinacije. Velik izziv je tudi projekt Evropske kulturne prestolnice v Sloveniji leta 2025.«

Dejan Prešiček, minister za kulturo

Projekti povezani s kulturo

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je v zvezi z povezanostjo kulturne in turizma spregovorila o nedavni 3. Svetovni konferenci Unesca in Svetovne turistične organizacije v Carigradu na temo turizma in kulture, na kateri je bila Slovenija izpostavljena kot primer dobre prakse pri skupnih prizadevanjih za ohranjanje kulturne dediščine in vključevanje ponudb s področja kulture v turistične ponudbe, kar predvideva nova strategija slovenskega turizma. Hkrati je Podlogarjeva predstavila več razpisov ministrstva v skupni vrednosti 18 milijonov evrov, na katere je bilo prijavljenih 185 projektov, od tega kar 40 povezanih s kulturo.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je naštela številne aktivnosti povezane s osrednjo dvoletno promocijsko temo kulture, vpete tudi v globalne digitalne kampanje in poslovne dogodke. V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in ostalimi institucijami je STO na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu izvedla tudi prvi hackathon za spodbujanje rešitev za večjo konkurenčnost kulturnega turizma s pomočjo novih tehnologij.

Narodna galerija praznuje 100 let delovanja

Narodna galerija se v svojem jubilejnem letu lahko pohvali s 25.000 obiskovalci. Po besedah mag. Bojana Kuharja, pomočnika direktorice, se je v zadnjih letih tudi izjemno povečalo število tujih obiskovalcev.  V jubilejnem letu svoje ustanovitve Narodna galerija predstavlja življenje in delo Ivane Kobilica, nedvomno najbolj znane slovenske umetnice. In to razstavo so si danes skupaj ogledali tudi udeleženci novinarske konference o aktivnostih na področju turizma v letošnjem letu in o načrtih za prihodnje leto.

Mag. Bojan Kuhar, pomočnik direktorice Narodne galerije

Fotografije: Cveta Potočnik